Gewetensvol omgaan met voeding betekent kiezen voor duurzaamheid.
  • Voedselrevolutie?

    Revoluties worden gewoonlijk vaak onderbroken om even te eten. Maar eten zelf kan ook een revolutie veroorzaken - al gaat het dan meestal over de te hoge prijzen van voedsel. Over de kwaliteit van voedsel wordt soms ook een revolutie afgekondigd. Gaat dat een verandering bewerkstelligen?

  • Verantwoorde sapjes: appel en peer

    verantwoorde sapWie graag zijn dorst lest met gezonde sapjes én een schoon geweten kan het beste kiezen voor appel- of perensap uit eigen land. Die sappen zijn gezond, schaden het milieu maar weinig en doen arbeiders niet te kort. Dat leert een onderzoek door Questionmark.

  • Uniformer voedselpatroon is riskant

    Over de hele wereld eten mensen steeds vaker hetzelfde. Die uniformering houdt een risico in voor de gezondheid van individuele personen én voor de wereldwijde voedselvoorziening. Dit blijkt uit omvangrijk onderzoek. FoodHolland meldt hier uitgebreid over.

  • Proteïnetransitie: ‘groene’ eiwitten

    Veehouderij en vlees eten zijn verantwoordelijk voor vrij veel schade aan het milieu. Daarom is het goed om te proberen om eiwitten (proteïne) meer en vaker te halen uit planten dan uit dieren. Omdat overheid, wetenschap en bedrijfsleven de noodzaak van deze ‘proteïnetransitie’ inzien, werken zij samen in de Green Protein Alliance.

  • Lekker, goedkoop, veilig, gezond én duurzaam

    RIVM Wat ligt op ons bordOns eten is lekker, makkelijk en goedkoop én het is veilig, gezond en duurzaam. Helaas zijn die zes zaken niet altijd tegelijk waar. Maar we moeten wel proberen dat zoveel mogelijk waar te maken. Dit is de kern van de boodschap van de publicatie ‘Wat ligt er op ons bord?’ van het RIVM. Diverse media pikten hier vooral de suggestie uit dat het goed is als we minder vlees gaan eten.

  • Kweekvlees: echt vlees zonder dieren(leed)

    Als we vlees willen eten, moeten we dieren doden – 't is niet anders. Maar het kan wel anders wórden: vlees kweken zonder dieren. In een laboratorium lukt dat al.

  • Importhandel

    Sperziebonen zijn in de winter vaak in de aanbieding. Die zijn dan niet geplukt op bijvoorbeeld Noordhollands boerenland, en ook niet in een Westlandse kas. Vaak komen ze uit Egypte, Soedan of Kenia.

  • Heinz aangeklaagd voor te zoete kleutervoeding

    Voedingsconcern Heinz is in Australië aangeklaagd voor misleiding. Kleutervoeding van dit merk zou ’99 % fruit en groente’ bevatten, terwijl er 60 % suiker in zat. Heinz heeft in afwachting van een rechtszaak de producten uit de markt genomen.

  • Haat en liefde rond biefstuk

    De meeste mensen eten graag wat vlees. Kan dat ook als er straks 10 miljard aardbewoners zijn, en iedereen wil net zo veel vlees eten als ‘rijke westerlingen’ nu? Over dit dilemma gaat de Foodtopia-bijeenkomst in museum Boerhaave in Leiden, morgenmiddag 25 februari. Gratis toegankelijk, maar haast u.

  • Fair trade, eerlijke handel

    Nederland en geheel Europa vormen een gelukkig stukje van de wereld; een overvloed aan goed voedsel draagt daar zeker aan bij. Helaas is dat in andere delen van de wereld niet zo. Dat kan anders, zonder dat wij 'op een houtje moeten bijten'.

  • Eieren (terug)zoeken

    Wil je te weten komen waar een ei precies vandaan komt, of hoe de legkippen leven? Met een beetje goede wil is te traceren hoe dit zit.

  • Denk mee over de toekomst van voedsel

    FoodToBeGaan we massaal over op kweekvlees? Komen er 3D-geprinte ziekenhuismaaltijden? Dat soort vragen komen aan de orde tijdens ‘Food to be’, een expositie van 30 mei t/m 5 juni in Eindhoven. Met onder meer op 1 juni discussie met staatssecretaris Martijn van Dam over zijn ‘Visiedocument voeding’ (download pdf).

  • De echte prijs van voedsel

    Importvoedsel is soms zo goedkoop omdat er 'slavenarbeid' aan te pas is gekomen. Of omdat dieren 'beestachtig' worden behandeld of omdat het milieu schandelijk verwoest kon worden. In al deze gevallen wordt niet 'de echte prijs' voor het voedsel betaald. Hoe kan dat wel?

  • De dokter adviseert geen pillen, maar paprika

    puntpaprikaatjeGezond eten en de nodige beweging, kunnen helpen voorkomen dat ziektes als diabetes, obesitas, reuma en maag-darm-leveraandoeningen ontstaan. Dit inzicht is al lang bekend natuurlijk, maar er zijn gestaag meer artsen en gezondheidscentra die hier ook naar handelen. Zij schrijven geen pillen meer voor, maar geven advies waarmee de ‘patiënt’ echt gezond wordt én blijft.

  • Brood voor een hongerig kind of een vleesvarken?

    'Als u één brood mag weggeven, gaat het dan naar een hongerig kind of een vleesvarken?' Op deze vraag zei 96 % van de mensen: het kind. Maar op wereldschaal gebeurt er wat anders: naar het varken. Want schaarse landbouwgrond wordt vaak gebruikt voor veevoer, in plaats van eten.

  • Bio, eko, BD

    De termen 'biologisch' en 'ecologisch' worden door elkaar heen gebruikt, ook al is dat misschien niet helemaal correct. 'Ecologisch' is in het algemeen werken volgens de natuur, terwijl 'biologisch' een beschermde, duidelijk omschreven term is.

  • Baas over eigen bord?

    Bepaal jij zelf wat je eet? Of laat je je makkelijk meeslepen door vrienden of reclame?
    Doe de test, die te vinden is op de site van Nice, een Belgisch voedingsinstituut.
    De site 'Baas op eigen bord' bekijkt de keuzekwestie op een heel politieke wijze.
  • ‘Biologisch kan/moet socialer’

    biologische groente kopenDe biologische land- en tuinbouw levert een belangrijke bijdrage aan een duurzamer samenleving, maar zou sterker rekening kunnen houden met de sociale aspecten van hun werk. Dit is een conclusie uit het boekje ‘Verbindend ondernemen’ dat Wageningen Universiteit schreef in samenwerking met de biologische sector. Het boekje is gratis te downloaden.