karnemelk-roze
karnemelk is gezond
Gewetensvol omgaan met voeding betekent kiezen voor duurzaamheid.
  • Varkensvlees plukken? Jazeker!

    piggy sooyHet is binnenkort mogelijk om sojabonen te oogsten die een flinke hoeveelheid varkensvlees bevatten. Dat is het resultaat van een bijzondere vorm van genetische manipulatie: in sojabonen is een stukje genetisch materiaal van varkens ingebouwd. Dit product wordt 'piggy sooy' genoemd, een engelstalige woordspeling van pig (varken) en soy (soja). In Nederland en Europa zal het niet te koop zijn.

  • 'Koeien in de wei' - is dat natuur?

    koeienromantiekKoeien in de wei, op een mooie dag in de zomer - dat vindt bijna iedereen fijn om te zien. Zo hoort het, dat is natuur, zo zijn we geneigd te denken. Maar dat klopt echt niet, zo betoogt kritisch cabaretier Arjan Lubach in een filmpje van krap een kwartier. Die weilanden zijn eigenlijk een groene woestijn. Bovendien staan koeien meestal binnen, waardoor de vervuiling door mest veel erger is.

  • 'Geen boeren, geen eten'? Onzin!

    NL vlagNederlandse boeren zetten hun kont dwars tegen het stikstofbeleid. Met blokkades, vernielingen en brandstichtingen willen ze hun eigen korte-termijn-belangen verdedigen. Daarbij roepen ze veelvuldig 'Geen boeren, geen voedsel', of 'No farmers, no food', in de hoop dat gewone burgers daarvan zullen schrikken. Echter: er klopt niets van! Ook als de veestapel halveert, zal niemand daar honger van leiden - in tegendeel.

  • Mínder vlees eten - HIEROM

    SchoutenFood blokkadeDe meeste mensen vinden vlees eten lekker. Bovendien biedt vlees diverse eiwitten die belangrijk zijn voor onze gezondheid. Helaas gaat de productie van vlees gepaard met ernstige milieuproblemen (stikstof, ammoniak). Die problemen staan onder meer hier en hier beschreven op de website van Schouten Food, producent van plantaardig eiwitrijke voeding. Maar lees het nu snel, want boze (vleesproducerende) boeren hebben met een tractor-blokkade geëist dat Schouten de teksten op de website aanpast.

  • Nederlagenstrategie van LTO is nu bijna totaal

    graslandEen deel van de boeren in Nederland schreeuwt moord en brand, deze maal tegen het 'stikstofbeleid'. De argumenten die worden aangevoerd zijn weinig meer dan demagogische kreten ('zonder boeren geen eten') en doorgeslagen overdrijvingen ('moord op de boerenstand'), ingegeven door kortzichtig eigenbelang. Inmiddels is een soort van vredesbesprekingen nodig. De wat extremere boerenorganisaties hadden zich hiervoor al bij voorbaat afgemeld, vandaag liet ook de traditionele organisatie LTO weten niet te willen praten met gespreksleider of bemiddelaar Johan Remkes.

  • Vanaf 2030 permanent ergens honger?

    Ingeborg BrouwerVoortdurend hebben op diverse plekken in de wereld mensen honger – dat is omdat het beschikbare voedsel ongelijk wordt verdeeld. Maar vanaf 2030 kan dat erger worden, omdat dan niet meer voldoende calorieën worden geproduceerd om iedereen goed te voeden. Deze waarschuwing komt van prof. dr ir Ingeborg Brouwer, hoogleraar Voeding voor Gezond Leven aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

  • Fabriek voor duurzaam niet-dierlijk eiwit

    kip abunda'Kip in een nieuw jasje', zo noemt fabrikant Enough zijn nieuwe product Abunda: eiwit geproduceerd door schimmels. De vergelijking met kip is omdat dit industrieel vervaardigde eiwit veelzijdig bruikbaar zal zijn in talloze gerechten en eiwitrijke producten. Bedoeling is om in eerste instantie 10.000 ton per jaar te produceren, maar dat duurt nog even want de bouw van de fabriek in Sas van Gent is pas vorige week begonnen.

  • Zwanger (willen worden): eet vis, geen lever

    voedingsadvies zwangerenWie zwanger is, doet er goed aan om tweemaal per week vis te eten en enkele vitamines bij te slikken. Wie zwanger wil wórden moet vooraf extra foliumzuur binnen krijgen en liefst extra vitamine D. Wat juist níet moet, is alcohol, lever en sterk doorbakken producten. Dit staat in het nieuwe advies van de Gezondheidsraad.

  • Blijven koffie en thee beschikbaar, betaalbaar?

    ontbijt 2Een ontbijt zónder koffie en zonder thee, eenvoudig omdat die dranken niet mee beschikbaar zijn – kunnen we ons dat voorstellen? Nou, stel je dat maar eens wél voor, vindt MVO Nederland. Want als we doorgaan zoals nu, met voordurend stuntprijzen voor koffie, thee, chocola, sinaasappels en bananen, dan gaat de markt voor die producten kapot en zouden ze heel erg schaars kunnen worden. Als consumenten bereid zijn om in de winkel pakweg 10% meer te betalen, kan het probleem al zijn opgelost.

  • Nog veel 'rommelvoedsel' in supermarkts

    superlijstjeSupermarkten laten tegenwoordig vaak weten zeer begaan te zijn met 'onze gezondheid' en met het milieu. Ondertussen verkopen én promoten ze nog altijd veel 'rommelvoedsel': flink gesuikerde frisdranken, heel zoete, zoute of vette tussendoortjes en andere producten die wel lekker smaken maar die niks te maken hebben met gezond eten. Lidl en Dirk doen het beter dan Albert Heijn, blijkt uit de 'superlijst' van Questionmark, die is gebaseerd op uitgebreid onderzoek.

  • Wat betekent 'corona' voor ons voedselsysteem?

    4scenarios PoppeHet is vrijwel zeker dat de huidige 'corona-crisis' blijvend van invloed zal zijn op de samenleving. Ook op de manier waarop we nu omgaan met eten en hoe we voedsel verbouwen. Maar hoe sterk zal de verandering zijn: een beetje, heel veel, of iets ertussenin? Niemand die nu het antwoord weet, maar het is wel nuttig om er alvast over na te denken. Daarbij kan het behulpzaam zijn om te denken in scenario's. Lees de vier logische scenario's van agro-econoom Krijn Poppe.

  • Parlement wil stimulans kweekvlees

    kweekvleesEen meerderheid van de Tweede kamer wil dat de overheid stimulerend optreedt bij de ontwikkeling van kweekvlees, omdat dat veel voordelen biedt ten opzicht van de intensieve veehouderij. Minister Carola Schouten van Landbouw is het daar echter niet mee eens. Zij denkt dat kweekvlees hooguit een aanvulling wordt op 'gewoon' vlees en meent dat 'de markt' dit prima kan aanpakken. Zij zei dit 30 januari 2020 in een debat in het parlement over kweekvlees.

  • Wereldvoedseldag, ook nu op 16 oktober

    wereldvoedseldag 2019Ook dit jaar is 16 oktober Wereldvoedseldag, bedoeld als extra aandacht voor de noodzaak van voldoende eten van goede kwaliteit voor ieder mens. Wereldvoedseldag, een initiatief van de Verenigde Naties, is al veertig jaar lang op 16 oktober, maar dit jaar dreigt de aandacht hiervoor geheel te worden weggedrukt door nogal intimiderende boerenprotesten. Dat is jammer, zeker voor de boeren zelf, omdat hun onmiskenbare aandeel in de voedselvoorziening daarmee niet uit de verf komt.

  • Slimme 'app' redt 1 miljoen maaltijden van vuilnisbak

    TooGoodToGoDagelijks wordt er in winkels met verse producten veel voedsel weggegooid omdat het niet op tijd verkocht werd. Via de app 'Too good to go' is kort voor sluitingstijd veel van dat overgebleven voedsel alsnog te koop voor een sterk verlaagd bedrag. Die app heeft inmiddels een miljoen maaltijden van de vuilnisbak gered, en dat in slechts ruim anderhalf jaar sinds de start in januari 2018. Dit laat de beheerder van die gratis app weten.

  • Verkiezing "coca-cola EU-politicus van het jaar"

    cocacola sponsoringOp woendag 20 maart 2019 zijn er verkiezingen voor de provincies en de waterschappen, maar ook voor de "Coca-Cola politicus van het het jaar voor Europarlementariërs". Althans, zo noemt de organisatie Foodwatch deze verkiezing. Foodwatch zet zich hevig af tegen de sponsoring door onder meer Coca Cola en de kunstmestindustrie van deze verkiezingsactiviteit, die feitelijk wordt georganiseerd door 'The Parliaments Magazine'.

  • Voedselverspilling vermindert gestaag

    voedselverspillingDe voedselverspilling in Nederland loopt heel langzaam iets terug. Volgens de jongste gegevens gaat het om 41 kilo per persoon per jaar, maar dat geldt dan voor ieder persoon, dus ook kinderen. Het gaat hier om verspilling in huishoudens; los daarvan gaat er nog eens tweeéneenhalf keer zoveel verloren bij de oogst, opslag, transport of verwerking, in supermarkten en in de horeca en instellingen.

  • Groente aan top in nieuwe Canadese 'schijf-van-5'

    Canadese Food GuideKies vooral voor groente en fruit in plaats brood en granen - dat kenmerkt de nieuwe officiële richtlijnen voor goede voeding in Canada. Ook is er een switch naar meer plantaardige voeding en minder vlees en zuivel. Niet verrassend dat de vee- en zuivelindustrie al sputterde 'dat dit de industrie kan schaden'. De oude richtlijnen dateren van 2007.

  • Kies bij vis eens voor 'bijvangst'

    Vis eten is gezond, maar de visserij zelf is minder gezond. Voortdurend dreigt er van bepaalde soorten vis te veel te worden gevangen. MInder vis eten dan maar? Dat hoeft niet, maar kies eens wat vaker voor minder populaire vissoorten die als 'bijvangst' worden opgevist en die vaak een triest lot tegemoet gaan: verwerkt worden als visvoer. Lees er meer over op de Bijvangstwijzer.

  • Hoe maak je van 'gezonde keuze' een gewoonte?

    gezonde snack'Het smaakt zo lekker' of 'het kraakt zo lekker' of 'het ziet er zo lekker uit' zijn vaak redenen om te kiezen voor een snackje om nú de honger of lekkere trek te stillen. Je mond en maag maken die keuze. Terwijl het hoofd eigenlijk weet: je kunt beter kiezen voor een stukje fruit of een andere gezond snack. Hoe krijg je dit voor elkaar: van de gezonde keuze een gewoonte maken? 'Dat gaan we uitzoeken', zei onlangs de Wageningse professor Liesbeth Zandstra.

  • Minister LNV: voedselproductie moet veel schoner

    CarolaSchouten kopieDe productie van voedsel is in Nederland zeer intensief: met een heel hoge productie, maar ook met gebruik van zeer veel 'inputs' en de uitstoot van  veel ongewenste stoffen. Tegelijk verdienen boeren en tuinders vaak maar matig. Dat moet dus anders, vindt landbouwminister Carola Schouten: we moeten toe naar een kringlooplandbouw, meldt zij in haar vandaag verschenen visiedodument.

  • ‘Zomerkoninkjes’ met LED-licht ook in de winter

    aardbeien onder ledlichtNu er al tientallen hectares tomaten en andere vruchtgroenten worden gekweekt onder led-licht, is er een proef gestart met de winterteelt van aardbeien onder kunstlicht. De eerste tests wijzen erop dat die aardbeien net zo zoet smaken als de ‘zomerkoninkjes’ die zijn afgerijpt onder de zon.

  • ‘Biologisch kan/moet socialer’

    biologische groente kopenDe biologische land- en tuinbouw levert een belangrijke bijdrage aan een duurzamer samenleving, maar zou sterker rekening kunnen houden met de sociale aspecten van hun werk. Dit is een conclusie uit het boekje ‘Verbindend ondernemen’ dat Wageningen Universiteit schreef in samenwerking met de biologische sector. Het boekje is gratis te downloaden.

  • De dokter adviseert geen pillen, maar paprika

    puntpaprikaatjeGezond eten en de nodige beweging, kunnen helpen voorkomen dat ziektes als diabetes, obesitas, reuma en maag-darm-leveraandoeningen ontstaan. Dit inzicht is al lang bekend natuurlijk, maar er zijn gestaag meer artsen en gezondheidscentra die hier ook naar handelen. Zij schrijven geen pillen meer voor, maar geven advies waarmee de ‘patiënt’ echt gezond wordt én blijft.

  • Lekker, goedkoop, veilig, gezond én duurzaam

    RIVM Wat ligt op ons bordOns eten is lekker, makkelijk en goedkoop én het is veilig, gezond en duurzaam. Helaas zijn die zes zaken niet altijd tegelijk waar. Maar we moeten wel proberen dat zoveel mogelijk waar te maken. Dit is de kern van de boodschap van de publicatie ‘Wat ligt er op ons bord?’ van het RIVM. Diverse media pikten hier vooral de suggestie uit dat het goed is als we minder vlees gaan eten.

  • Proteïnetransitie: ‘groene’ eiwitten

    Veehouderij en vlees eten zijn verantwoordelijk voor vrij veel schade aan het milieu. Daarom is het goed om te proberen om eiwitten (proteïne) meer en vaker te halen uit planten dan uit dieren. Omdat overheid, wetenschap en bedrijfsleven de noodzaak van deze ‘proteïnetransitie’ inzien, werken zij samen in de Green Protein Alliance.

  • Heinz aangeklaagd voor te zoete kleutervoeding

    Voedingsconcern Heinz is in Australië aangeklaagd voor misleiding. Kleutervoeding van dit merk zou ’99 % fruit en groente’ bevatten, terwijl er 60 % suiker in zat. Heinz heeft in afwachting van een rechtszaak de producten uit de markt genomen.

  • Denk mee over de toekomst van voedsel

    FoodToBeGaan we massaal over op kweekvlees? Komen er 3D-geprinte ziekenhuismaaltijden? Dat soort vragen komen aan de orde tijdens ‘Food to be’, een expositie van 30 mei t/m 5 juni in Eindhoven. Met onder meer op 1 juni discussie met staatssecretaris Martijn van Dam over zijn ‘Visiedocument voeding’ (download pdf).

  • Verantwoorde sapjes: appel en peer

    verantwoorde sapWie graag zijn dorst lest met gezonde sapjes én een schoon geweten kan het beste kiezen voor appel- of perensap uit eigen land. Die sappen zijn gezond, schaden het milieu maar weinig en doen arbeiders niet te kort. Dat leert een onderzoek door Questionmark.

  • Haat en liefde rond biefstuk

    De meeste mensen eten graag wat vlees. Kan dat ook als er straks 10 miljard aardbewoners zijn, en iedereen wil net zo veel vlees eten als ‘rijke westerlingen’ nu? Over dit dilemma gaat de Foodtopia-bijeenkomst in museum Boerhaave in Leiden, morgenmiddag 25 februari. Gratis toegankelijk, maar haast u.

  • Uniformer voedselpatroon is riskant

    Over de hele wereld eten mensen steeds vaker hetzelfde. Die uniformering houdt een risico in voor de gezondheid van individuele personen én voor de wereldwijde voedselvoorziening. Dit blijkt uit omvangrijk onderzoek. FoodHolland meldt hier uitgebreid over.

  • Brood voor een hongerig kind of een vleesvarken?

    'Als u één brood mag weggeven, gaat het dan naar een hongerig kind of een vleesvarken?' Op deze vraag zei 96 % van de mensen: het kind. Maar op wereldschaal gebeurt er wat anders: naar het varken. Want schaarse landbouwgrond wordt vaak gebruikt voor veevoer, in plaats van eten.

  • Baas over eigen bord?
    Bepaal jij zelf wat je eet? Of laat je je makkelijk meeslepen door vrienden of reclame?
    Doe de test, die te vinden is op de site van Nice, een Belgisch voedingsinstituut.
    De site 'Baas op eigen bord' bekijkt de keuzekwestie op een heel politieke wijze.
  • Fair trade, eerlijke handel

    Nederland en geheel Europa vormen een gelukkig stukje van de wereld; een overvloed aan goed voedsel draagt daar zeker aan bij. Helaas is dat in andere delen van de wereld niet zo. Dat kan anders, zonder dat wij 'op een houtje moeten bijten'.

  • De echte prijs van voedsel

    Importvoedsel is soms zo goedkoop omdat er 'slavenarbeid' aan te pas is gekomen. Of omdat dieren 'beestachtig' worden behandeld of omdat het milieu schandelijk verwoest kon worden. In al deze gevallen wordt niet 'de echte prijs' voor het voedsel betaald. Hoe kan dat wel?

  • Eieren (terug)zoeken

    Wil je te weten komen waar een ei precies vandaan komt, of hoe de legkippen leven? Met een beetje goede wil is te traceren hoe dit zit.

  • Bio, eko, BD

    De termen 'biologisch' en 'ecologisch' worden door elkaar heen gebruikt, ook al is dat misschien niet helemaal correct. 'Ecologisch' is in het algemeen werken volgens de natuur, terwijl 'biologisch' een beschermde, duidelijk omschreven term is.

  • Voedselrevolutie?

    Revoluties worden gewoonlijk vaak onderbroken om even te eten. Maar eten zelf kan ook een revolutie veroorzaken - al gaat het dan meestal over de te hoge prijzen van voedsel. Over de kwaliteit van voedsel wordt soms ook een revolutie afgekondigd. Gaat dat een verandering bewerkstelligen?

  • Importhandel

    Sperziebonen zijn in de winter vaak in de aanbieding. Die zijn dan niet geplukt op bijvoorbeeld Noordhollands boerenland, en ook niet in een Westlandse kas. Vaak komen ze uit Egypte, Soedan of Kenia.

  • Kweekvlees: echt vlees zonder dieren(leed)

    Als we vlees willen eten, moeten we dieren doden – 't is niet anders. Maar het kan wel anders wórden: vlees kweken zonder dieren. In een laboratorium lukt dat al.