Gewetensvol omgaan met voeding betekent kiezen voor duurzaamheid.
 • TooGoodToGoDagelijks wordt er in winkels met verse producten veel voedsel weggegooid omdat het niet op tijd verkocht werd. Via de app 'Too good to go' is kort voor sluitingstijd veel van dat overgebleven voedsel alsnog te koop voor een sterk verlaagd bedrag. Die app heeft inmiddels een miljoen maaltijden van de vuilnisbak gered, en dat in slechts ruim anderhalf jaar sinds de start in januari 2018. Dit laat de beheerder van die gratis app weten.

 • cocacola sponsoringOp woendag 20 maart 2019 zijn er verkiezingen voor de provincies en de waterschappen, maar ook voor de "Coca-Cola politicus van het het jaar voor Europarlementariërs". Althans, zo noemt de organisatie Foodwatch deze verkiezing. Foodwatch zet zich hevig af tegen de sponsoring door onder meer Coca Cola en de kunstmestindustrie van deze verkiezingsactiviteit, die feitelijk wordt georganiseerd door 'The Parliaments Magazine'.

 • voedselverspillingDe voedselverspilling in Nederland loopt heel langzaam iets terug. Volgens de jongste gegevens gaat het om 41 kilo per persoon per jaar, maar dat geldt dan voor ieder persoon, dus ook kinderen. Het gaat hier om verspilling in huishoudens; los daarvan gaat er nog eens tweeéneenhalf keer zoveel verloren bij de oogst, opslag, transport of verwerking, in supermarkten en in de horeca en instellingen.

 • Canadese Food GuideKies vooral voor groente en fruit in plaats brood en granen - dat kenmerkt de nieuwe officiële richtlijnen voor goede voeding in Canada. Ook is er een switch naar meer plantaardige voeding en minder vlees en zuivel. Niet verrassend dat de vee- en zuivelindustrie al sputterde 'dat dit de industrie kan schaden'. De oude richtlijnen dateren van 2007.

 • Vis eten is gezond, maar de visserij zelf is minder gezond. Voortdurend dreigt er van bepaalde soorten vis te veel te worden gevangen. MInder vis eten dan maar? Dat hoeft niet, maar kies eens wat vaker voor minder populaire vissoorten die als 'bijvangst' worden opgevist en die vaak een triest lot tegemoet gaan: verwerkt worden als visvoer. Lees er meer over op de Bijvangstwijzer.

 • gezonde snack'Het smaakt zo lekker' of 'het kraakt zo lekker' of 'het ziet er zo lekker uit' zijn vaak redenen om te kiezen voor een snackje om nú de honger of lekkere trek te stillen. Je mond en maag maken die keuze. Terwijl het hoofd eigenlijk weet: je kunt beter kiezen voor een stukje fruit of een andere gezond snack. Hoe krijg je dit voor elkaar: van de gezonde keuze een gewoonte maken? 'Dat gaan we uitzoeken', zei onlangs de Wageningse professor Liesbeth Zandstra.

 • CarolaSchouten kopieDe productie van voedsel is in Nederland zeer intensief: met een heel hoge productie, maar ook met gebruik van zeer veel 'inputs' en de uitstoot van  veel ongewenste stoffen. Tegelijk verdienen boeren en tuinders vaak maar matig. Dat moet dus anders, vindt landbouwminister Carola Schouten: we moeten toe naar een kringlooplandbouw, meldt zij in haar vandaag verschenen visiedodument.

 • aardbeien onder ledlichtNu er al tientallen hectares tomaten en andere vruchtgroenten worden gekweekt onder led-licht, is er een proef gestart met de winterteelt van aardbeien onder kunstlicht. De eerste tests wijzen erop dat die aardbeien net zo zoet smaken als de ‘zomerkoninkjes’ die zijn afgerijpt onder de zon.

 • biologische groente kopenDe biologische land- en tuinbouw levert een belangrijke bijdrage aan een duurzamer samenleving, maar zou sterker rekening kunnen houden met de sociale aspecten van hun werk. Dit is een conclusie uit het boekje ‘Verbindend ondernemen’ dat Wageningen Universiteit schreef in samenwerking met de biologische sector. Het boekje is gratis te downloaden.

 • puntpaprikaatjeGezond eten en de nodige beweging, kunnen helpen voorkomen dat ziektes als diabetes, obesitas, reuma en maag-darm-leveraandoeningen ontstaan. Dit inzicht is al lang bekend natuurlijk, maar er zijn gestaag meer artsen en gezondheidscentra die hier ook naar handelen. Zij schrijven geen pillen meer voor, maar geven advies waarmee de ‘patiënt’ echt gezond wordt én blijft.

 • RIVM Wat ligt op ons bordOns eten is lekker, makkelijk en goedkoop én het is veilig, gezond en duurzaam. Helaas zijn die zes zaken niet altijd tegelijk waar. Maar we moeten wel proberen dat zoveel mogelijk waar te maken. Dit is de kern van de boodschap van de publicatie ‘Wat ligt er op ons bord?’ van het RIVM. Diverse media pikten hier vooral de suggestie uit dat het goed is als we minder vlees gaan eten.

 • Veehouderij en vlees eten zijn verantwoordelijk voor vrij veel schade aan het milieu. Daarom is het goed om te proberen om eiwitten (proteïne) meer en vaker te halen uit planten dan uit dieren. Omdat overheid, wetenschap en bedrijfsleven de noodzaak van deze ‘proteïnetransitie’ inzien, werken zij samen in de Green Protein Alliance.

 • Voedingsconcern Heinz is in Australië aangeklaagd voor misleiding. Kleutervoeding van dit merk zou ’99 % fruit en groente’ bevatten, terwijl er 60 % suiker in zat. Heinz heeft in afwachting van een rechtszaak de producten uit de markt genomen.

 • FoodToBeGaan we massaal over op kweekvlees? Komen er 3D-geprinte ziekenhuismaaltijden? Dat soort vragen komen aan de orde tijdens ‘Food to be’, een expositie van 30 mei t/m 5 juni in Eindhoven. Met onder meer op 1 juni discussie met staatssecretaris Martijn van Dam over zijn ‘Visiedocument voeding’ (download pdf).

 • verantwoorde sapWie graag zijn dorst lest met gezonde sapjes én een schoon geweten kan het beste kiezen voor appel- of perensap uit eigen land. Die sappen zijn gezond, schaden het milieu maar weinig en doen arbeiders niet te kort. Dat leert een onderzoek door Questionmark.

 • De meeste mensen eten graag wat vlees. Kan dat ook als er straks 10 miljard aardbewoners zijn, en iedereen wil net zo veel vlees eten als ‘rijke westerlingen’ nu? Over dit dilemma gaat de Foodtopia-bijeenkomst in museum Boerhaave in Leiden, morgenmiddag 25 februari. Gratis toegankelijk, maar haast u.

 • Over de hele wereld eten mensen steeds vaker hetzelfde. Die uniformering houdt een risico in voor de gezondheid van individuele personen én voor de wereldwijde voedselvoorziening. Dit blijkt uit omvangrijk onderzoek. FoodHolland meldt hier uitgebreid over.

 • 'Als u één brood mag weggeven, gaat het dan naar een hongerig kind of een vleesvarken?' Op deze vraag zei 96 % van de mensen: het kind. Maar op wereldschaal gebeurt er wat anders: naar het varken. Want schaarse landbouwgrond wordt vaak gebruikt voor veevoer, in plaats van eten.

 • Bepaal jij zelf wat je eet? Of laat je je makkelijk meeslepen door vrienden of reclame?
  Doe de test, die te vinden is op de site van Nice, een Belgisch voedingsinstituut.
  De site 'Baas op eigen bord' bekijkt de keuzekwestie op een heel politieke wijze.
 • Nederland en geheel Europa vormen een gelukkig stukje van de wereld; een overvloed aan goed voedsel draagt daar zeker aan bij. Helaas is dat in andere delen van de wereld niet zo. Dat kan anders, zonder dat wij 'op een houtje moeten bijten'.

 • Importvoedsel is soms zo goedkoop omdat er 'slavenarbeid' aan te pas is gekomen. Of omdat dieren 'beestachtig' worden behandeld of omdat het milieu schandelijk verwoest kon worden. In al deze gevallen wordt niet 'de echte prijs' voor het voedsel betaald. Hoe kan dat wel?

 • Wil je te weten komen waar een ei precies vandaan komt, of hoe de legkippen leven? Met een beetje goede wil is te traceren hoe dit zit.

 • De termen 'biologisch' en 'ecologisch' worden door elkaar heen gebruikt, ook al is dat misschien niet helemaal correct. 'Ecologisch' is in het algemeen werken volgens de natuur, terwijl 'biologisch' een beschermde, duidelijk omschreven term is.

 • Revoluties worden gewoonlijk vaak onderbroken om even te eten. Maar eten zelf kan ook een revolutie veroorzaken - al gaat het dan meestal over de te hoge prijzen van voedsel. Over de kwaliteit van voedsel wordt soms ook een revolutie afgekondigd. Gaat dat een verandering bewerkstelligen?

 • Sperziebonen zijn in de winter vaak in de aanbieding. Die zijn dan niet geplukt op bijvoorbeeld Noordhollands boerenland, en ook niet in een Westlandse kas. Vaak komen ze uit Egypte, Soedan of Kenia.

 • Als we vlees willen eten, moeten we dieren doden – 't is niet anders. Maar het kan wel anders wórden: vlees kweken zonder dieren. In een laboratorium lukt dat al.