karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Importhandel

Sperziebonen zijn in de winter vaak in de aanbieding. Die zijn dan niet geplukt op bijvoorbeeld Noordhollands boerenland, en ook niet in een Westlandse kas. Vaak komen ze uit Egypte, Soedan of Kenia.

tropischfruitIn Nederland zijn ook 's winters vrijwel alle soorten groenten te koop, vers geplukt. Net als fruit. Daaronder ook vruchten als ramboetan, lychee, avocado en mango. Die komen allemaal uit verre, warme landen. Er zijn verse appels, afkomstig van het zuidelijk halfrond, waar het dan zomer is.

Transport

Dankzij de internationale handel is Nederland een paradijs om te wonen, althans wat betreft de beschikbaarheid van voedingsmiddelen. Bovendien verdienen veel bedrijven rondom de haven in Rotterdam daar een hoop geld mee.

De keerzijde hiervan is dat er vliegtuigen, boten en vrachtwagens af en aan vliegen, varen en rijden om al dat heerlijks in de winkels te krijgen. Dat transport veroorzaakt veel vervuiling.

Vreemd is ook je te realiseren dat de sperzieboontjes uit Soedan afkomstig zijn uit een land waar mensen honger lijden. Of uit Kenia, waar wellicht de plukkers zelf amper voldoende verdienen om die lekkere groente te kopen.

Sociale keurmerken

Die scheve en schrijnende handelsstromen worden wel steeds minder. Steeds meer consumenten kiezen ervoor om ofwel alleen seizoensgroenten te eten (dus dat wat in eigen land op dat moment verbouwd kan worden) ofwel alleen voedsel te kopen dat 'fair trade' is. Het 'FairTrade' keurmerk waarborgt dat arbeiders fatsoenlijk worden betaald en behandeld. Andere keurmerken kunnen verzekeren dat het milieu niet is verwoest voor de productie van exportvoedsel. 

Handelsstromen

Nederland importeert wel veel voedsel van over de hele wereld, maar exporteert vervolgens het overgrote merendeel daarvan weer. Met deze functie van 'draaischijf' (of simpel 'dozenschuiver') verdient Nederland erg veel geld.

Veelzeggende kaartjes van die handel meldt Wouter de Heij op zijn blog. De gegevens (uit 2002!) van die kaartjes zijn afkomstig van Worldmapper. Op die kaartjes blijkt Nederland vaak een merkwaardig grote rol te spelen.