Lekker, goedkoop, veilig, gezond én duurzaam

RIVM Wat ligt op ons bordOns eten is lekker, makkelijk en goedkoop én het is veilig, gezond en duurzaam. Helaas zijn die zes zaken niet altijd tegelijk waar. Maar we moeten wel proberen dat zoveel mogelijk waar te maken. Dit is de kern van de boodschap van de publicatie ‘Wat ligt er op ons bord?’ van het RIVM. Diverse media pikten hier vooral de suggestie uit dat het goed is als we minder vlees gaan eten.

Lees meer...

Denk mee over de toekomst van voedsel

FoodToBeGaan we massaal over op kweekvlees? Komen er 3D-geprinte ziekenhuismaaltijden? Dat soort vragen komen aan de orde tijdens ‘Food to be’, een expositie van 30 mei t/m 5 juni in Eindhoven. Met onder meer op 1 juni discussie met staatssecretaris Martijn van Dam over zijn ‘Visiedocument voeding’ (download pdf).

Lees meer...

Zeewier voor voeding én andere producten

De grootschalige teelt van zeewier, ofwel ’tuinbouw op zee’ is al vele jaren ‘veelbelovend’. Waargemaakt zijn die beloftes nog altijd niet. Daar lijkt in de loop van 2015 verandering in te komen. Het ‘Wageningse’ instituut Imares gaat systematisch de gehele productieketen onderzoeken. En kijkt dus naar teelt, oogsten, verwerking en de vermarkting van voeding én andere producten uit zeewier.

Lees meer...

Haat en liefde rond biefstuk

De meeste mensen eten graag wat vlees. Kan dat ook als er straks 10 miljard aardbewoners zijn, en iedereen wil net zo veel vlees eten als ‘rijke westerlingen’ nu? Over dit dilemma gaat de Foodtopia-bijeenkomst in museum Boerhaave in Leiden, morgenmiddag 25 februari. Gratis toegankelijk, maar haast u.

Lees meer...

Nieuwe debatronde over voedsel

Wat moeten we aan met de productie en consumptie van ons voedsel? Die vraag stond de afgelopen jaren centraal in vijf debatseries in De Rode Hoed in Amsterdam. Dinsdag 3 februari start een zesde debatronde, onder de titel ‘It’s the food, my friend!’. Bedoeling is dat er nu echt antwoorden komen en een ‘voedselvisie voor Nederland’.

Lees meer...

Studenten ruimer laten denken over voeding

Studenten eten graag makkelijk en luxe. Maar ze weten eigenlijk best wat echt goed en gezond is, zeker als ze een studie landouw of voeding doen, zo zou je denken. Dat valt tegen. Studenten moeten ruimer, breder en diepgaander leren nadenken over voeding. ‘Wageningen’ doet een voorzetje.

Lees meer...

Tuinbouw-op-zee stapje verder

Zeewier kan over 5 tot 10 jaar een vrij normaal soort groente zijn. De teelt van dat gewas krijgt een flinke impuls nu er op Texel een proefboerderij (filmpje, 1:49) van start gaat (april 2014 opende koning Willem-Alexander het). De proeven zijn gericht op het ontwikkelen van een grootschalige, rendabele teelt van diverse soorten zeewier.

Lees meer...

Voedsel(productie) gestaag gezonder

De landbouw in Nederland wás erg chemisch, maar komt daar flink van terug. De (bijna) biologische land- en tuinbouw winnen terrein, supermarkten verkopen allemaal (een beetje) biologisch en fairtrade producten. Als ook meer consumenten dit kopen, gaat het snel beter. Aldus 'Heel de wereld'.

Lees meer...

Pagina 1 van 2