Dagelijkse en toekomstzorgen over ons eten

eatforum19Het eten op ons bordje moet lekker en gezond zijn. Daar kunnen we ons soms flink druk over maken. Nog altijd maken veel mensen elders op de wereld zich elke dag druk om iets anders: de vraag of er wel iets te eten valt, liefst een bord of kom vol. Op de conferentie EAT staan weer heel andere zorgen centraal: die gaan over álle mensen, en over morgen en de komende jaren, ofwel de toekomst van de voedselvoorziening op aarde.

Lees meer...

Voedselproductie moet beter, maar hoe dan?

plantjesgroeiHoe ziet de voedselproductie van de toekomst eruit? Kleinschalig en clean met roze licht in onze huiskamer of keuken? Of juist borrelend viesgroen, in het klein of in immense bassins? Of gewoon ongeveer net als nu? Ook dit jaar weer prikkelende ideëen hierover op de Dutch Design Week in Eindhoven (nog tot zondag 29 oktober).

Lees meer...

‘Het hele voedselsysteem moet om’

Telkens opnieuw zijn er voedselschandelen. Tegelijk is het voedselaanbod eigenlijk heel veilig, en zeer rijkgeschakeerd. Dwars hierop staat dat veel mensen voedselgerelateerde aandoeningen hebben zoals obesitas of diabetes. ‘Het hele voedselsysteem moet om’, vinden velen daarom. Zo’n omwenteling lijkt niet te gebeuren, maar veranderingen zitten er wel aan te komen.

Lees meer...

Lekker, goedkoop, veilig, gezond én duurzaam

RIVM Wat ligt op ons bordOns eten is lekker, makkelijk en goedkoop én het is veilig, gezond en duurzaam. Helaas zijn die zes zaken niet altijd tegelijk waar. Maar we moeten wel proberen dat zoveel mogelijk waar te maken. Dit is de kern van de boodschap van de publicatie ‘Wat ligt er op ons bord?’ van het RIVM. Diverse media pikten hier vooral de suggestie uit dat het goed is als we minder vlees gaan eten.

Lees meer...

Denk mee over de toekomst van voedsel

FoodToBeGaan we massaal over op kweekvlees? Komen er 3D-geprinte ziekenhuismaaltijden? Dat soort vragen komen aan de orde tijdens ‘Food to be’, een expositie van 30 mei t/m 5 juni in Eindhoven. Met onder meer op 1 juni discussie met staatssecretaris Martijn van Dam over zijn ‘Visiedocument voeding’ (download pdf).

Lees meer...

Zeewier voor voeding én andere producten

De grootschalige teelt van zeewier, ofwel ’tuinbouw op zee’ is al vele jaren ‘veelbelovend’. Waargemaakt zijn die beloftes nog altijd niet. Daar lijkt in de loop van 2015 verandering in te komen. Het ‘Wageningse’ instituut Imares gaat systematisch de gehele productieketen onderzoeken. En kijkt dus naar teelt, oogsten, verwerking en de vermarkting van voeding én andere producten uit zeewier.

Lees meer...

Haat en liefde rond biefstuk

De meeste mensen eten graag wat vlees. Kan dat ook als er straks 10 miljard aardbewoners zijn, en iedereen wil net zo veel vlees eten als ‘rijke westerlingen’ nu? Over dit dilemma gaat de Foodtopia-bijeenkomst in museum Boerhaave in Leiden, morgenmiddag 25 februari. Gratis toegankelijk, maar haast u.

Lees meer...

Nieuwe debatronde over voedsel

Wat moeten we aan met de productie en consumptie van ons voedsel? Die vraag stond de afgelopen jaren centraal in vijf debatseries in De Rode Hoed in Amsterdam. Dinsdag 3 februari start een zesde debatronde, onder de titel ‘It’s the food, my friend!’. Bedoeling is dat er nu echt antwoorden komen en een ‘voedselvisie voor Nederland’.

Lees meer...