karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Kies bij vis eens voor 'bijvangst'

Vis eten is gezond, maar de visserij zelf is minder gezond. Voortdurend dreigt er van bepaalde soorten vis te veel te worden gevangen. MInder vis eten dan maar? Dat hoeft niet, maar kies eens wat vaker voor minder populaire vissoorten die als 'bijvangst' worden opgevist en die vaak een triest lot tegemoet gaan: verwerkt worden als visvoer. Lees er meer over op de Bijvangstwijzer.

Zeevis uit de fabriek

tarbotkwekerijTarbot is een echt zeevis, die in zout water leeft. Toch komen flinke hoeveelheden van deze platvis uit de fabriek van Seafarm. Die is gebouwd in Noord-Beveland, dichtbij ‘werk’eiland Neeltje Jans. Bedoeling is om de natuur na bootsen, maar om het ‘net even beter’ te doen.

‘Hollandse Nieuwe’ voortaan echt Nederlands

'Hollandse Nieuwe', de gekaakte, gerijpte en gezouten haring, is voortaan een beschermde naam. De Europese Commissie heeft het product erkend als ‘gegarandeerd traditionele specialiteit’. Dat de Hollandse Nieuwe heel vaak uit Deense wateren komt, maakt daarbij niet uit. Aldus meldt Vismagazine.

Hollandse Nieuwe net vóór het voetbal

Hollandse Nieuwe, vangst 2014, is overal verkrijgbaar vanaf 12 juni, dus nog net voordat het voetbalfeest in Brazilië losbarst. Dat is vrij laat in het seizoen. Maar daardoor lijkt de haring wel goed vet te zijn, zo meldt ‘haringkrant’ AD.

Schaal- en schelpdieren, zeefruit

'Zeefruit' is de benaming voor een een grote variëteit aan eetbare dieren uit zee: mosselen, oesters, garnalen, krab, kreeft, inktvis en nog veel meer. Allemaal net zo gezond als vis, als je ze tenminste niet vet en melig gaat frituren.

Zo gezond als vis

Regelmatig vis eten heeft een heel groot voordeel: het is gezond. Zowel voor de eter zelf als voor het milieu. Raar maar waar: vooral vette vis is gezond. Voor het milieu is vis eten ook beter, omdat het de schade vermindert die de intensieve veehouderij veroorzaakt.