Geen octrooi meer op plantenrassen

Nieuwe groenterassen, verkregen via klassieke veredeling, kunnen niet meer worden ‘beveiligd’ met een octrooi. Bescherming via het traditionele kwekersrecht is wel mogelijk. Aldus heeft het Europees Octrooi Bureau bepaald. Dit is gunstig voor de ontwikkeling van nieuwe groenterassen, omdat een octrooi op een ras betekent dat het verboden is om daar verder mee te kweken, tenzij er een fiks bedrag wordt betaald.

Lees meer...

Promotie groenten met overheidshulp

snoepgroenteKinderen moeten verleid worden om veel meer groente te eten, vindt staatssecretaris Martijn van Dam (EZ, Landbouw). Hij wil dat boeren en handel hiervoor slimme reclame gaan ontwikkelen, en wil ze daarbij helpen met subsidie uit Europese potjes. Van Dam vertelde dat aan het Algemeen Dagblad.

Lees meer...

In huis zelf groente kweken uit zaad

ikea groentekweekkitWoonwarenhuis Ikea biedt binnenkort een complete kit om zelf in de keuken (of de huiskamer) groenteplantjes te kweken. In de kit zit alles wat nodig is: zaad, minipotjes, aarde, plastic bakken en een lichtbak. In een filmpje van 2 minuten legt Ikea uit hoe dat werkt.

De kraamkamer van gewassen

Veel eetbare gewassen komen van oorsprong uit het Midden-Oosten, het gebied waar volgens de overlevering ‘het paradijs’ ooit lag. Ook veel andere gebieden, vooral gelegen in de (sub)tropen, zijn kraamkamers van voedsel. Het CIAT maakte er een prachtige overzichtskaart van.

Lees meer...

Gekkegroentewinkel voor kromkommers

Kromkommers, misvormde paprika’s en ander minder fraai gevormde groente en fruit wordt al lang niet meer altijd weggegooid. Het is vaak op markten te koop, maar nu ook in het chique winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. In een zogeheten pop-up store, dus tijdelijk.

Lees meer...

‘Eet meer groente’ - hoe doe je dat?

groenten en fruitGroente is krachtvoer, maar toch eet slechst 1 % van alle kinderen van 7 - 18 jaar de aanbevolen hoeveelheid groente. Hoe krijgen we dat veranderd? Die vraag stond 26 maart centraal op het ‘Groentecongres’ in Rotterdam. Nieuwe antwoorden kwamen er niet, terwijl de oude antwoorden allemaal niet dé oplossing zijn. Grrrr...

Lees meer...

Zeewier eten op 'zeewierdag'

Dag van het zeewier is het vandaag, 6 februari. Dat is een oude Japanse traditie, maar ook in ons eigen Zeeland en op Texel wordt flink van deze zeegroente gekweekt, geoogst en gegeten, meldt NRC-Q. Zet het vandaag nog op tafel. Vraag ernaar in de supermarkt; je krijgt ofwel verse zeewier, of geniet van de verbaasde blik van de verkopers.

Lees meer...

Broccoli wordt hot, hip en heel lekker

Broccoli kan heel erg lekker zijn. Dat beweert niet oma, moeder of tante, maar de jonge en dynamische club FoodGuerilla. Broccoli kan net zo popi worden als een choco-snack. Dat wil FoodGuerilla aantonen tijdens het Big Bang Broccoli Diner op 31 maart.

Lees meer...