‘Gezellig’ zeewier smaakt beter

zeewierVoedingsmiddelen met zeewier kunnen over het algemeen rekenen op een positief onthaal bij consumenten. Echter, de wat typische smaak en geur worden eerder gewaardeerd wanneer het product wordt verkocht als lekker en gezellig dan wanneer het wordt aangeprezen als gezond en makkelijk bereidbaar. Dit blijkt uit onderzoek dat is verricht door Wageningen Economic Research.

Lees meer...

Gratis fruit en groente voor basisscholen

europees schoolfruit programmaBasisscholen kunnen zich tussen 4 en 15 september inschrijven voor deelname aan het Europese programma voor gratis fruit en groente. Vanaf half november krijgen de leerlingen dan 20 weken lang driemaal per week gratis een stuk fruit of groente. Scholen kunnen ook vragen om vier maanden lang gratis of goedkoop schoolmelk.

Lees meer...

Geen octrooi meer op plantenrassen

Nieuwe groenterassen, verkregen via klassieke veredeling, kunnen niet meer worden ‘beveiligd’ met een octrooi. Bescherming via het traditionele kwekersrecht is wel mogelijk. Aldus heeft het Europees Octrooi Bureau bepaald. Dit is gunstig voor de ontwikkeling van nieuwe groenterassen, omdat een octrooi op een ras betekent dat het verboden is om daar verder mee te kweken, tenzij er een fiks bedrag wordt betaald.

Lees meer...

Promotie groenten met overheidshulp

snoepgroenteKinderen moeten verleid worden om veel meer groente te eten, vindt staatssecretaris Martijn van Dam (EZ, Landbouw). Hij wil dat boeren en handel hiervoor slimme reclame gaan ontwikkelen, en wil ze daarbij helpen met subsidie uit Europese potjes. Van Dam vertelde dat aan het Algemeen Dagblad.

Lees meer...

In huis zelf groente kweken uit zaad

ikea groentekweekkitWoonwarenhuis Ikea biedt binnenkort een complete kit om zelf in de keuken (of de huiskamer) groenteplantjes te kweken. In de kit zit alles wat nodig is: zaad, minipotjes, aarde, plastic bakken en een lichtbak. In een filmpje van 2 minuten legt Ikea uit hoe dat werkt.

De kraamkamer van gewassen

Veel eetbare gewassen komen van oorsprong uit het Midden-Oosten, het gebied waar volgens de overlevering ‘het paradijs’ ooit lag. Ook veel andere gebieden, vooral gelegen in de (sub)tropen, zijn kraamkamers van voedsel. Het CIAT maakte er een prachtige overzichtskaart van.

Lees meer...

Gekkegroentewinkel voor kromkommers

Kromkommers, misvormde paprika’s en ander minder fraai gevormde groente en fruit wordt al lang niet meer altijd weggegooid. Het is vaak op markten te koop, maar nu ook in het chique winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. In een zogeheten pop-up store, dus tijdelijk.

Lees meer...

‘Eet meer groente’ - hoe doe je dat?

groenten en fruitGroente is krachtvoer, maar toch eet slechst 1 % van alle kinderen van 7 - 18 jaar de aanbevolen hoeveelheid groente. Hoe krijgen we dat veranderd? Die vraag stond 26 maart centraal op het ‘Groentecongres’ in Rotterdam. Nieuwe antwoorden kwamen er niet, terwijl de oude antwoorden allemaal niet dé oplossing zijn. Grrrr...

Lees meer...