karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Nutri-Score 'niet ideaal', maar komt er toch

nutriVoorverpakte voedingswaren kunnen voortaan een nieuw 'gezondheidslogo' krijgen: de Nutri-Score. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis eind november 2019 laten weten. Wat hem betreft moet dat pas vanaf medio 2021 gebeuren, omdat het logo 'niet ideaal' is en de toekenning ervan aan producten beter moet. Door toch te kiezen voor dit logo hoopt hij dat Nederlands internationaal kan meepraten over welke producten nu wel of niet goed mogen scoren met dit logo.

Duitse 'Nutri-score' is weer heel anders

duitse nutriscoreIn Nederland is volop discussie over de Nutri-score, een opvolger van voedsellogo's zoals het blauwe en groene 'vinkje', maar in Duitsland gaat dat nog iets heftiger. De Duitse consumentenbond VZVB voelt veel voor de Nutriscore, maar de Duitse branchevereniging van voedingsfabrikanten BBL is nu met een eigen logo gekomen, aldus meldt vakblad VMT. Dat logo geeft meer informatie, maar lijkt minder overzichtelijk.

Nutri-score: vlag op een modderschuit?

appel zonder gezondheidslogoHoe kun je snel zien of een product gezond is of niet? Het beste antwoord is: dat kun je niet altijd snel zien. Dan bedoelen we niet dat een appel altijd gezond is behalve als die van binnen verrot is. En je kunt van een zak patat ook niet altijd zeggen: ongezond! Want af en toe een goed gebakken frietje, vooral als je echt honger hebt en wel wat zout kunt gebruiken: niks mis mee.

Anti-prijs helpt tegen nep-reclame

gouden windei 2017Albert Heijn veranderde de naam van twee producten nadat voedselwaakhond Foodwatch ze had genomineerd voor de anti-prijs ‘Het gouden wind-ei’. Ook Unilever reageert op een nominatie door de inhoud van een product aan te passen. Iedereen kan nog zijn stem uitbrengen voor de winnaar van het Gouden Windei 2017.

Zuivelindustrie tegen ‘stoplicht-label’

stoplicht systeemDe Europese zuivelindustrie verzet zich tegen invoering van een ‘stoplicht-label’ op voedingsmiddelen. Want zo’n label geeft niet aan dat er ook heel goede stoffen in een product kunnen zitten, aldus de zuivelsector. Met een stoplichtlabel kan een consument in één oogopslag zien hoe (on)gezond een product is: geel betekent: niet te veel van eten, en rood betekent: liever niet eten.

Een (keur)merk laat ons koud

FNLIBij het boodschappen doen vinden de meeste mensen een merk of keurmerk, of het ‘vinkje’, erg onbelangrijk. Wel belangrijk zijn deze vier aspecten: smaak, vers, prijs en gezond. Dat blijkt uit onderzoek dat de voedingsmiddelenindustrie heeft laten doen. In dat onderzoek komt de industrie er niet zo best vanaf.

Proefje met stoplichtsysteem bij super Plus

stoplicht plusSupermarkt Plus komt vanaf juni met een soort ‘stoplichtsysteem’-label bij frisdranken. Dat wordt niet met de veel bepleite kleurencode rood-geel-groen, maar met blauw-geel-oranje. Een kleur geeft hoe veel caloriën de drank bevat: weinig (< 10 kcal per glas; blauw), gemiddeld of veel (>67,5 kcal; oranje).

Vinkjes overleven het Grote Vinkjedebat

vink stoplichtDe vinkjes – die blauwe met een groene rand en die blauwe met een blauwe rand – zorgen voor veel verwarring. Daarover was vrijwel iedereen het eens tijdens het Grote Vinkjedebat, 21 april in Leiden. De directeur van het Voedingscentrum gaf slechts een 3 voor duidelijkheid. En toch werd niet onomwonden geconcludeerd dat die vinkjes beter kunnen verdwijnen.