karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Listeria-bacterie: de stiekeme ziekmaker

Besmetting van voedsel met de bacterie Listeria monocytogenes heeft de afgelopen twee jaar waarschijnlijk tot drie doden en een miskraam geleid. Dit heeft het aan de overheid gelieerde onderzoeksinstituut RIVM laten weten. De besmette voedingsmiddelen kwamen van verwerkingsbedrijf Offerman in Aalsmeer, en werden geleverd aan veel verschillende afnemers, waaronder de supermarkts Jumbo en Aldi.
Lees meer over Listeria in onze jongste nieuwsbrief.

Witte kleurstof E171 mogelijk toch gevaarlijk

gebakDe witte kleurstof E171 zal niet meer worden gebruikt door enkele Nederlandse voedselfabrikanten, terwijl die in Frankrijk volgend jaar geheel zal zijn verboden, aldus DuurzaamNieuws. Reden is dat deze stof, titaniumdioxide, mogelijk kankerverwekkend is. Het RIVM liet vorig jaar al weten dat er onduidelijkheid is over de veiligheid van E171, ook al omdat deze stof wordt gebruikt als kleurstof in tandpasta, geneesmiddelen, maar ook in verf.

Voedselveiligheid blijft telkens onzeker

ziekmakende organismenDe veiligheid van ons voedsel is nog altijd niet verzekerd. In Nederland werd vorig jaar 144 keer een waarschuwing gegeven over onveilig voedsel. Dat aantal is de afgelopen jaren telkens toegenomen; de voorgaande drie jaren ging het om 65, 101 en 124 gevallen. Dit blijkt uit een verslag van de Europese registratie-organisatie RASFF over de voedselveiligheid in Europa (als pdf te downloaden). Nederland slaat geen fraai figuur tussen de omringende landen.

118 terugroepacties voeding in 2018

productwaarschuwingVoedselfabrikanten besloten vorig jaar 118 keer om bepaalde producten uit de winkels te halen omdat er iets niet mee in orde was. Dit aantal is althans geteld door de website productwaarschuwing.nl. Vrij ingrijpende situaties betroffen een besmetting met de Lysteria-bacterie van diepvriesgroente bij Sligro en Salmonella in varkensvleesproducten bij Hoogvliet.

Koester je microben

boek remco kort de microbemensVoedselvergiftiging en infectieziektes kunnen veel ellende veroorzaken, en daarom bestrijden we dit ‘ongedierte’ met hygiëne en antibiotica. Die bestrijding heeft echter een keerzijde: bijna álle bacteriën gaan dood. En dat is ongezond en gevaarlijk, want veel soorten bacteriën hebben we juist hard nodig voor de spijsvertering en ons welbevinden, zo betoogt professor Remco Kort in zijn vandaag verschenen boek ‘De microbemens’.

Toch iets geleerd van fipronil-affaire

De affaire met fipronil in eieren heeft naast erg veel ophef weliswaar geen slachtoffers opgeleverd, maar alle Europese landen hebben er toch iets van geleerd. De landen van de Europese Unie gaan waarschuwingen over voedsel beter, sneller en eenduidig met elkaar uitwisselen. Met als doel: voorkomen dat het ene land wel gevaar ziet maar het andere niet.

Veel terugroepacties - weinig gevaar

In de eerste helft van 2016 zijn er opvallend veel voedselproducten door de fabrikant teruggeroepen - zogeheten recalls. In verreweg de meeste gevallen ging het om kleine dingen, die evenwel voor sommige mensen heel nadelig kunnen zijn, zoals mogelijk pinda’s of melk in producten terwijl dat niet op de verpakking stond. Echt gevaarlijk was wel de Listeria-besmetting van zalm.

Meer bacterievervuiling in voeding

In de eerste helft van 2015 zijn er in Nederland 44 officiële waarschuwingen geweest voor schadelijke micro-organismen in voeding. Dat is duidelijk meer dan de 29 gevallen in de eerste helft van 2014. Het ging vooral om bekende boosdoeners Salmonella, maar ook om Listeria en E-coli. Aldus meldt de website evmi.