118 terugroepacties voeding in 2018

productwaarschuwingVoedselfabrikanten besloten vorig jaar 118 keer om bepaalde producten uit de winkels te halen omdat er iets niet mee in orde was. Dit aantal is althans geteld door de website productwaarschuwing.nl. Vrij ingrijpende situaties betroffen een besmetting met de Lysteria-bacterie van diepvriesgroente bij Sligro en Salmonella in varkensvleesproducten bij Hoogvliet.

Lees meer...

Koester je microben

boek remco kort de microbemensVoedselvergiftiging en infectieziektes kunnen veel ellende veroorzaken, en daarom bestrijden we dit ‘ongedierte’ met hygiëne en antibiotica. Die bestrijding heeft echter een keerzijde: bijna álle bacteriën gaan dood. En dat is ongezond en gevaarlijk, want veel soorten bacteriën hebben we juist hard nodig voor de spijsvertering en ons welbevinden, zo betoogt professor Remco Kort in zijn vandaag verschenen boek ‘De microbemens’.

Lees meer...

Toch iets geleerd van fipronil-affaire

De affaire met fipronil in eieren heeft naast erg veel ophef weliswaar geen slachtoffers opgeleverd, maar alle Europese landen hebben er toch iets van geleerd. De landen van de Europese Unie gaan waarschuwingen over voedsel beter, sneller en eenduidig met elkaar uitwisselen. Met als doel: voorkomen dat het ene land wel gevaar ziet maar het andere niet.

Lees meer...

Veel terugroepacties - weinig gevaar

In de eerste helft van 2016 zijn er opvallend veel voedselproducten door de fabrikant teruggeroepen - zogeheten recalls. In verreweg de meeste gevallen ging het om kleine dingen, die evenwel voor sommige mensen heel nadelig kunnen zijn, zoals mogelijk pinda’s of melk in producten terwijl dat niet op de verpakking stond. Echt gevaarlijk was wel de Listeria-besmetting van zalm.

Lees meer...

Meer bacterievervuiling in voeding

In de eerste helft van 2015 zijn er in Nederland 44 officiële waarschuwingen geweest voor schadelijke micro-organismen in voeding. Dat is duidelijk meer dan de 29 gevallen in de eerste helft van 2014. Het ging vooral om bekende boosdoeners Salmonella, maar ook om Listeria en E-coli. Aldus meldt de website evmi.

Lees meer...

Berenlul schoner dan frikadel

separatorvleesEen frikadel heet ook wel ‘berenlul’. Maar laatstgenoemde lichaamsdeel zou wel eens schoner kunnen zijn dan de etenwaar die soms de cafetaria’s verlaat. Voedselpolitie NVWA vond vorig jaar bij liefst twee-derde van alle onderzochte frikadellen ziekmakende bacteriën.

Lees meer...

Check veiligheid voedsel

Is er onveilig voedsel in de handel (geweest)? Meestal staat dat dan in de krant, of hoor je het op radio of tv. Check het zelf bij de ‘voedselpolitie’ NVWA, bij Veiligheidswaarschuwingen en kies voor type 'voedselinfecties'. Je kunt daar waarschuwingen van meer dan tien jaar geleden terugzoeken.

Vertrouwen in voedselveiligheid hoog

Bijna twee-derde (63,6%) van de Nederlandse heeft (zeer) veel vertrouwen in de veiligheid van ons voedsel. Evenveel mensen willen wel dat de 'voedselpolitie' NVWA strenger optreedt tegen bedrijven die zich misdragen. Zulke bedrijven mogen ook aan de schandpaal, vindt liefst 80%.

Lees meer...