Veel terugroepacties - weinig gevaar

In de eerste helft van 2016 zijn er opvallend veel voedselproducten door de fabrikant teruggeroepen - zogeheten recalls. In verreweg de meeste gevallen ging het om kleine dingen, die evenwel voor sommige mensen heel nadelig kunnen zijn, zoals mogelijk pinda’s of melk in producten terwijl dat niet op de verpakking stond. Echt gevaarlijk was wel de Listeria-besmetting van zalm.

Lees meer...

Meer bacterievervuiling in voeding

In de eerste helft van 2015 zijn er in Nederland 44 officiële waarschuwingen geweest voor schadelijke micro-organismen in voeding. Dat is duidelijk meer dan de 29 gevallen in de eerste helft van 2014. Het ging vooral om bekende boosdoeners Salmonella, maar ook om Listeria en E-coli. Aldus meldt de website evmi.

Lees meer...

Berenlul schoner dan frikadel

separatorvleesEen frikadel heet ook wel ‘berenlul’. Maar laatstgenoemde lichaamsdeel zou wel eens schoner kunnen zijn dan de etenwaar die soms de cafetaria’s verlaat. Voedselpolitie NVWA vond vorig jaar bij liefst twee-derde van alle onderzochte frikadellen ziekmakende bacteriën.

Lees meer...

Check veiligheid voedsel

Is er onveilig voedsel in de handel (geweest)? Meestal staat dat dan in de krant, of hoor je het op radio of tv. Check het zelf bij de ‘voedselpolitie’ NVWA, bij Waarschuwingen food. Je kunt daar waarschuwingen van meer dan tien jaar geleden terugzoeken.

Vertrouwen in voedselveiligheid hoog

Bijna twee-derde (63,6%) van de Nederlandse heeft (zeer) veel vertrouwen in de veiligheid van ons voedsel. Evenveel mensen willen wel dat de 'voedselpolitie' NVWA strenger optreedt tegen bedrijven die zich misdragen. Zulke bedrijven mogen ook aan de schandpaal, vindt liefst 80%.

Lees meer...

Banaan met veel 'chemie' er in

Bang van e-nummers en andere ingrediënten in voeding? Angst is nooit gezond, oplettendheid wel. Maar kijk eens wat er allemaal in een gewone banaan zit:

Lees meer...

Ultieme check op veiligheid: jezelf

Wil je er zeker van zijn dat je voedsel veilig is, let dan vooral op wáár je koopt, of van wie. Allerlei merken en keurmerken geven enig houvast, en bedenk dat geen enkele supermarkt erom bekend wil staan dat hij rommel levert.

Lees meer...

Honger, iets van ver weg

Honger is voor ons iets van ver weg, of lang geleden. We mogen hopen dat dat zo blijft. Of beter: dat het uitsluitend iets wordt van lang geleden.
Maar hoe zal dat gaan in 2013 en 2014, na die vreselijke droogte van 2012 in de VS en elders op de wereld?

Lees meer...

Pagina 1 van 2