karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Water - zonder dat lukt er niets

Wereldwaterdag 22 maart 2021

drinkwaterOm lekker en gezond te leven is goede voeding noodzakelijk. Helaas valt er nog te twisten over wat allemaal te rekenen is tot 'goede' voeding. Geen enkele discussie is mogelijk over de noodzaak van schoon water; dat kan ook in de vorm van thee, koffie, bier of welke drank ook. Zonder voldoende schoon water lukt er uiteindelijk helemaal niets meer. Nuttig is daarom de Internationale Dag van het Water, elk jaar op 22 maart.

Voor ’t slapen gaan liefst alleen kruidenthee

Voor het slapen gaan nog een kopje thee drinken kan de nachtrust ten goede komen. Maar neem dan geen zwarte (of ‘gewone’) thee; daar zit cafeïne in en kan je dus juist wakker houden. In groene thee zit weinig cafeïne en in kruidenthee helemaal niets.

De oppepper van zwarte thee valt overigens wel mee. In één kopje (van 125 ml) zit circa 40 milligram cafeïne. En volgens de jongste inzichten zorgt 100 mg voor ‘vertraagd inslapen’. Sommige personen hebben er helemaal geen last van. Sterker nog: er zijn altijd mensen voor wie een kop koffie werkt als slaapmiddel.

De jonste wetenschappelijk inzichten over de werking van cafeïne zijn verwerkt in richtlijnen van de EFSA, het Europese instituut voor voedselveiligheid. Deze voorlopige richtlijnen staan nog ter discussie onder wetenschappers.
De inzichten zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek.

Drie dagen koffie-cultus in Amsterdam

koffiekunstEen ‘lekker bakkie koffie’ is in de dagelijkse praktijk al lang verdrongen door cappuccino, latte macchiato, espresso doppio of andere specialiteiten, maar er is nog véél meer mogelijk. Meer dan honderd soorten koffie zijn te zien, te ruiken en te proeven op het Amsterdam Coffee Festival van vrijdag 9 tot en met zondag 11 maart in de Westergasfabriek. Vooral bedoeld voor de incrowd, maar elke geïnteresseerde koffieliefhebber is daar welkom.

Koffie is best gezond, mits gefilterd

kopje koffieIs koffie nou goed of slecht voor  hart en bloedvaten? Dat hangt af van het soort koffie.
• Gezond is filterkoffie, ook van koffie-pads.
• Ongezond is ongefilterde koffie; dus bijvoorbeeld espresso uit versgemalen bonen, Turkse koffie of koffie uit een cafetière of een doordrukpot.

Bakkie troost op termijn bedreigd

Miljarden mensen zijn mild verslaafd aan koffie. Zou er opeens geen koffie meer zijn, dan gaat het leven wel door, maar wereldwijd zou het chagrijn toeslaan – dagen en wekenlang. Er gaat daarom veel geld om in de koffiehandel.

13 tips tegen frisdrank

fruitwaterFrisdrank is echt niet gezond. Vooral door de suiker die er meestal in zit, maar ook door de CO2. En light frisdrank verstoort ook het suiker-evenwicht in je lijf. CNN zet enkele nadelen op een rij, en geeft 13 tips of het frisdrankgebruik te verminderen. Eén van die tips: geef kraanwater een smaakje met stukjes fruit.

Vijf koppen koffie geen enkel probleem

koffie-boonVijf koppen koffie per dag kunnen helemaal geen kwaad. Dat concludeert de EFSA, het Europese instituut voor voedselveiligheid op basis van onderzoek. De ‘werkzame stof’ van koffie, cafeïne, kun je overigens binnenkrijgen met koffie, thee en energiedrank. Een blikje energiedrank bevat ongeveer net zo veel cafeïne als een kop koffie.

Waterdrinkers zijn we, geen melkmuilen

waterdrinkenWater is de populairste drank van Nederland. Gewoon water uit de kraan, of soms uit een flesje. Water wint het van koffie, thee, bier én melk. Eén op de vier drankjes is water, dat daarmee net wat populairder is dan koffie. Zo leert onderzoek van koffie-concern Nestlé.