• Revoluties worden gewoonlijk vaak onderbroken om even te eten. Maar eten zelf kan ook een revolutie veroorzaken - al gaat het dan meestal over de te hoge prijzen van voedsel. Over de kwaliteit van voedsel wordt soms ook een revolutie afgekondigd. Gaat dat een verandering bewerkstelligen?

  • Een voedingsproduct is 'vers' als het lijkt alsof het een dag eerder is geoogst, geslacht, gemolken, geplukt of gevangen. Dat 'lijkt alsof' is belangrijk, want vaak is dat helemaal niet echt het geval.

  • De natuur levert ons alle voedingsmiddelen die we nodig hebben. Logisch: was dat niet zo, dan zouden we niet bestaan. Maar de natuur levert ook veel eetbare dingen die we niet echt nodig hebben, maar die het leven wel extra lekker en leuk maken. Bijvoorbeeld kruiden en specerijen.

  • Met smaken is wat raars aan de hand. De meeste mensen hebben een voorkeur voor zoet en ook wel zout. En een afkeer van zuur en ook wel van bitter. Helaas staat deze voorkeur op gespannen voet met keuzes voor gezonde producten.

  • Smaakles krijgen op school, en daarna laten weten wat je het lekkerste vindt - dat is het leukste 'proefwerk' dat er is! Kan allemaal via Smaaklessen. Speciaal voor de basisschool.

  • proeven-tongProeven doen we met de tong. En wel met speciale gebieden, zoals te zien op deze afbeelding. Maar die klopt niet erg. We proeven alle smaken met de hele tong, en ook een beetje met het gehemelte. Op de getoonde gebieden is de smaakbeleving wel heviger, omdat daar extra veel smaakpapillen zitten.

  • Fruit is vorstelijk eten, bijna goddelijk. Op oude prenten staan koningen en goden vaak afgebeeld waarbij zij fruit eten of krijgen aangeboden. Reden van deze goddelijke status is dat prachtig vers fruit vroeger schaars was, terwijl men wel wist hoe gezond en lekker het was.
  • Biter is een lastige smaak. 'Bitter in de mond, maakt het hart gezond', luidt een oud gezegde. Maar iemand met een 'verbitterd hart' is psychisch niet helemaal gezond. En een bittere reactie of houding is sociaal niet echt lekker.