Proeven met je oren

bruisende kersenProeven doe je met je tong, hoewel de neus vaak belangrijker is. En als het eten er prachtig uitziet, smaakt het bij voorbaat al goed.  Maar je oren? Ja, die werken ook mee. Een wortel of appel die lekker knapt, chips die kraken of een geopend flesje dat fris bruist - het draagt allemaal bij aan ‘lekker’.

Lees meer...

Lente! pluk je eigen salade

Vanaf 20 maart is het eindelijk echt lente. Voor de natuur was dat al lang zo. Bloesembomen lopen uit. Ook op de grond groeien al veel planten, en juist in deze tijd zijn veel daarvan goed te eten. Ga wildplukken en maak je eigen natuursalade van zevenblad, paardenbloem, brandnetels, daslook en wat al niet.

Lees meer...

Dutch cuisine: 80 % groente

Nederlandse koks zouden moeten gaan werken volgens de principes van Dutch Cuisine, ofwel de Nederlandse Keuken. Dat pleidooi hield meesterkok Albert Kooy op de beurs Horecava, januari 2014. Die vijf principes zijn: cultuur, gezond, natuur, kwaliteit en waarde.

Lees meer...

Veel kerst voor weinig

Met kerst eten we graag het buikje lekker vol. Wat is daarbij het belangrijkste: 'lekker' of 'vol'? Wie vooral kiest voor lekker, en daarbij graag ook gezond eet, en bovendien liefst niet te veel geld kwijt is, moet eens kijken bij de twee 4-gangen kerstmenu's van het Voedingscentrum. Rode kool met cranberries of een rijke vega lasagne.

Lees meer...

The taste of Holland

Wat wordt 'De smaak van NL 2013'? IJsjes van puur fruit? Een fris-zoete paprikasaus? Op donderdag 24 oktober presenteren negen finalisten zich tijdens de Food Valley Expo op Papendal. Het publiek kan via internet meestemmen en op 25 november is de finale. Aan De smaak van NL mogen alleen kleine en middelgrote bedrijven meedoen.

Lees meer...

Wat is jouw lekkerste recept?

Om lekker te kokkerellen kun je duizend-en-één kookboeken, bladen, knipsels of tv-programma's raadplegen. Maar het allerlekkerste – wat je kleinkinderen later 'oma's recepten' noemen – maak je door je eigen fantasie te laten gaan.

Lees meer...

Voedselrevolutie?

Revoluties worden gewoonlijk vaak onderbroken om even te eten. Maar eten zelf kan ook een revolutie veroorzaken - al gaat het dan meestal over de te hoge prijzen van voedsel. Over de kwaliteit van voedsel wordt soms ook een revolutie afgekondigd. Gaat dat een verandering bewerkstelligen?

Lees meer...

Kookstudio's

In een kookstudio komen diverse dingen samen: passie en commercie, inspanning en ontspanning, creativiteit en onhandigheid, smullen en morsen. De basis is meestal: in een workshop, of serie workshops, leer je lekker koken.

Lees meer...