karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Zwanger (willen worden): eet vis, geen lever

voedingsadvies zwangerenWie zwanger is, doet er goed aan om tweemaal per week vis te eten en enkele vitamines bij te slikken. Wie zwanger wil wórden moet vooraf extra foliumzuur binnen krijgen en liefst extra vitamine D. Wat juist níet moet, is alcohol, lever en sterk doorbakken producten. Dit staat in het nieuwe advies van de Gezondheidsraad.

Hoogleraar onderzoek naar praktisch nut diëten

De Wageningen Universiteit krijgt voor het eerst een hoogleraar 'diëtetiek'. Dëtetiek is de tak van wetenschap die bekijkt welke diëten gewoon goed werken, zonder dat ook nog eens uitgebreid moet worden gezocht naar de werking van allerlei specifieke 'stofjes'. De nieuwe hoogleraar diëtetiek is prof. dr. Marian van der Schueren, die al een lange staat van dienst heeft inzake voedingsonderzoek, zo blijkt het een uitgebreid nieuwsbericht vanuit Wageningen.

'Spieropbouw kan ook met louter plantaardig eiwit'

Dierlijk eiwit (vlees) zou absoluut nodig zijn voor intensieve sporters en krachtsporters, wordt vaak beweerd. Maar dat klopt niet – ook met louter plantaardig eiwit kun je prima spieren opbouwen. Een bewijs daarvan is oud-judoka en cross-fit atleet Jeremy Reijnders. Hij heeft nu 3,5 jaar een puur veganistische levensstijl en heeft sindsdien alleen maar nog meer spieren, zo vertelt hij aan nu.nl.

Pioppi-dieet, hoe gezond is dat?

pioppiHet Pioppi-dieet is de nieuwste hype onder de diëten. De belofte is: eet en leef zoals de bewoners van het Italiaanse dorpje Pioppi en na 21 dagen ben je afgevallen en is er minder risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziektes. Het Voedingscentrum is terughoudend over dit dieet. Bij AllesOverVoeding vinden we: een kortstondig dieet is NOOIT een goed idee.

Probiotica helpen echt tegen diarree door antibiotica

lactobaclllusProbiotica ('gezondheids-yoghurts') helpen vaak echt tegen de nadelige gevolgen van antibiotica. Dat blijkt uit een uitgebreide studie van TNO. Het effect is zodanig duidelijk, dat TNO een gids samenstelde waarin negen producten met naam en toenaam worden aanbevolen. Probiotica bestaan vooral uit diverse soorten melkzuurbacteriën.

Duurzaam en gezonder eten in de zorg

Zorginstellingen door het hele land gaan nu echt werk maken van de inkoop van duurzaam geproduceerde, gezonde voeding. Ze gaan er ook op toezien dat de maaltijden lekker zijn, omdat dat bijdraagt aan het herstel van patiënten. Hierachter steekt de overtuiging dat goed voesel niet zozeer een kostenpost is, maar een medicijn. Dit initiatief 'Duurzaam en gezond aan tafel' wordt ondersteund door het ministerie van VWS, de Rabobank en zorgverzekeraar De Friesland.

Kwekers werken aan ‘natuurlijke krachtvoeding’

WatVersInhoudtGroenten en fruit bevatten van nature veel nuttige stoffen, zoals vitamines. Sommige gewassen of rassen hebben daar extra veel van. Een groep kwekers wil hierop gaan veredelen. Doel is een assortiment natuurlijk krachtvoeding  die bovendien erg goed maakt. De verzamelnaam wordt ‘Vers+’.

Heinz aangeklaagd voor te zoete kleutervoeding

Voedingsconcern Heinz is in Australië aangeklaagd voor misleiding. Kleutervoeding van dit merk zou ’99 % fruit en groente’ bevatten, terwijl er 60 % suiker in zat. Heinz heeft in afwachting van een rechtszaak de producten uit de markt genomen.