karnemelk-roze
karnemelk is gezond

"Nieuw, bewust, verantwoord": alcoholisch bruiswater met een smaakje

hard seltzerIn de Nederlandse horeca en supermarkten is misschien een nieuw drankje op komst: hard seltzer. Dat is simpel bruiswater met een smaakje en wat alcohol. Maar ja, als je het zo zegt, lok je geen consumenten. Daarom is het goed om te weten dat seltzerdrankjes voor een 'bewuste' consument zijn die 'verantwoorde keuzes maakt' en dat het drankje 'goed past in een actieve levensstijl'. En nog iets: het komt uit Amerika!

Leververvetting door alcohol of frisdrank

Wie alcoholische dranken laat staan omdat hij leververvetting wil tegengaan, moet niet overstappen op frisdrank. Suikerhoudende dranken zorgen namelijk net als alcohol voor vervetting van de lever. Dit blijkt uit onderzoek dat is gedaan door het Leids Universitair Medisch Centrum en dat is gepubliceerd in het Journal of Nutrition.

Het ene glas (alcohol) is het andere niet

glazen bierOfschoon sommigen vinden dat alleen helemaal géén alcohol echt gezond is, is een goed advies voor gezond drankgebruik 1 à 2 consumpties per dag. Maar hoeveel is dat nou precies? Vooral voor thuisgebruik blijkt 'één comsumptie' vaak méér te zijn dan de aanbevolen standaard portie.

De smaken van whisky en whiskey

In Schotland en Canada noemen ze het whisky, in Ierland en de VS heet het whiskey. Deze drank kan zoet smaken of kruidig, naar eikenhout, veen of chocola. Welke smaakt naar wat? In dit handige overzicht is in ronde diagrammetjes te zien hoe sterk 18 smaakcomponenten doorwerken in de diverse soorten. Klik voor een grotere versie (en dan nogmaals voor een leesbare versie).

Wat zegt kleur over wijn?

De echte wijnkenners kunnen er uren over uitwijden: de kleur, geur, smaak enzovoort van wijn. Winefolly tekent de eigenschappen en gebruiksopties netjes uit. Fraai om te zien, handig om te weten. Of bekijk direct een grote versie van deze bijzondere wijnkaart.

wijnkaart

Op je gezondheid . . .

Een toost met alcoholische drank gaat vaak gepaard met de kreet 'Op je gezondheid!' Dat is een belangrijke wens. Want alcohol kan inderdaad gezond zijn, maar overmatig gebruik zorgt voor veel ongezondheid, ziekte, ellende en dood.