karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Op naar de ‘intensieve insectenhouderij’?

insecten etenInsecten worden al lang beschouwd als een goede alternatieve bron van eiwit. Het kan (deels) komen in plaats van rundvlees, waarvan de teelt zeer milieubelastend is. De film ‘Bugs’ laat zien hoe over de hele wereld mensen al lang insecten eten. Deze film van 73 minuten laat kansen zien, maar ook risico’s. Via ‘uitzendig gemist’ van de Vlaamse VRT is de film nog tot 25 april te zien.

Kweekvlees kopen gaat nog jaren duren

Kweekvlees, te produceren in een laboratorium of fabriek, is voorlopig voor consumenten niet te koop. Misschien wel binnen vijf jaar, hoopt Mark Post, de wetenschapper die ruim twee jaar geleden de eerste hamburger van kweekvlees toonde. Het vlees zou dan 10 tot 20 euro per kilo moeten gaan kosten.

Olifant gaat mug verkopen

Supermarkt Jumbo gaat insectenproducten verkopen. Dus bijvoorbeeld gefrituurde meelwormen, of tot hamburgers verwerkte sprinkhanen. Vanaf januari 2015 liggen ze in de winkels. En vanaf 31 oktober zijn er al proeverijen in de winkels in Groningen en Haren.

Insecten een slim eiwit-alternatief

Insecten kweken als eiwitrijk voedsel belast het milieu aanzienlijk minder dan rundvee, schapen, varkens of kippen houden. Nog een voordeel: insecten-eiwit bevat veel minder calorieën per 100 gram eiwit. Meer van deze ‘weetjes’ zijn fraai grafisch weergegeven in een infographic op Visually.

Algen en wieren

Vlees eten we om het eiwit. Meestal van runderen of varkens. Of kippen, en vis kan ook. Desnoods garnalen, en zelfs insecten schijn je te kunnen eten. Maar kleiner moet het niet worden. Let op: microscopisch kleine algen kunnen dé eiwitbron van de toekomst worden.

Insecten eten

Insecten vormen prima voedsel voor mensen. Niet om zo rauw op te eten, maar verwerk: eventueel harde delen eraf, en dan koken, bakken of frituren. Net als met garnalen eigenlijk.

Garnalen en wormen

Garnalen maken een normaal onderdeel uit van ons menu. Niet iedereen lust ze, anderen smullen ervan. Waarom zouden we dan geen wormen eten? Dat is toch net zoiets. En je kunt ze nog makkelijk kweken ook.

Kweekvlees: echt vlees zonder dieren(leed)

Als we vlees willen eten, moeten we dieren doden – 't is niet anders. Maar het kan wel anders wórden: vlees kweken zonder dieren. In een laboratorium lukt dat al.