karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Boodschappen doen . . . bij de boer

voedselgemeenschapjeHoe streng de 'lockdown' ook was om de pandemie in te dammen, de supermarkten bleven allemaal open. Maar wat nou als ook de bevoorrading van die winkels ontregeld zou raken? Dan is er paniek. Behalve bij mensen die er een gewoonte van maakten hun boodschappen te doen bij de boer. Dat doen niet veel mensen, maar hun aantal neemt wel toe: inmiddels halen ruim 60.000 huishoudens boodschappen op een soort abonnementsbasis van de boer.

Slimme 'app' redt 1 miljoen maaltijden van vuilnisbak

TooGoodToGoDagelijks wordt er in winkels met verse producten veel voedsel weggegooid omdat het niet op tijd verkocht werd. Via de app 'Too good to go' is kort voor sluitingstijd veel van dat overgebleven voedsel alsnog te koop voor een sterk verlaagd bedrag. Die app heeft inmiddels een miljoen maaltijden van de vuilnisbak gered, en dat in slechts ruim anderhalf jaar sinds de start in januari 2018. Dit laat de beheerder van die gratis app weten.

Voeding circa 3% duurder door hogere btw

De verhoging van het lage btw-tarief van 6% naar 9% begin dit jaar heeft geleid tot ongeveer 3% hogere prijzen voor voedingsmiddelen. Dat is dus in lijn met de verhoging van het btw-tarief. Dit blijkt uit de 'voedselprijzenmonitor', die wordt gemaakt door Wageningen Economic Research en het CBS. Het gaat hier om een prijspeiling per medio februari dit jaar.

Minder suiker en zout, het kán gewoon

hakgroenten zonder suiker zoutVoedingsmiddelenfabrikanten doen vaak moeilijk over het verminderen van de hoeveelheden suiker of zout in hun producten. 'Dat pikken consumenten niet', luidt dan het verweer. Maar Hak, fabrikant van groenten in glazen potten, doet het gewoon, en fors ook. Voortaan zit in veel groenten tot 30% minder suiker en tot 40% minder zout. En vier traditionele producten bevatten helemaal geen toegevoegde suiker en zout meer.

Populairste maaltijdbox: Allerhande

De Allerhande Box van Albert Heijn is de beste maaltijdbox volgens een test van de Consumentenbond. Als belangrijk pluspunt wordt genoemd dat klanten hier niet aan vast zitten met een abonnement. De heel bekende box van Hello Fresh komt pas op de 6e plaats, met als minpunten de prijs, het verplichte abonnement en de opdringerigheid.

Weer een nieuwe boodschappen-app: sjoprz

sjoprzDe app ‘Boodschapp’ verdween onlangs van het toneel. En hóp, daar is een nieuwe: shoprz [helaas, inmiddels verdwenen]. Daar waar Boodschapp zich vooral richtte op gezondheid, pakt Sjoprz het bewust iets breder aan. Er is aandacht voor Goedkoper, Gezonder en Gemak. Bij deze gratis app moet je inloggen om hem te kunnen gebruiken.

Consumenteneuro wordt ongelijk verdeeld

Hoeveel centen krijgt een boer van elke euro die een consument uitgeeft aan brood, een komkommer of een ei? Achtereenvolgens 14, 21 en 42 cent. De supermarkt verdiende er achtereenvolgens 26, 39 en 42 cent aan. Aldus meldt het Landbouw-Economisch Bericht (LEB) 2015.

‘Foodsector moet focussen op kwaliteit’

Het inzicht dat de grootschalige voedselproductie in Nederland anders moet dan het tientallen jaren ging, dringt steeds breder door. Nu vindt ook de ABN-Amro-bank dat de foodsector moet focussen op kwaliteit, voedselveiligheid en herkomst van producten. Dit stelt de bank in zijn Visie op Food 2015.