karnemelk-roze
karnemelk is gezond
Gastronomie, heerlijk eten, lekker kokkerellen.
 • 'Sterk bewerkt' en toch 'puur natuur'

  cacaovruchtSterk bewerkt voedsel staat in toenemende mate in de kwaad daglicht. Daarentegen wint 'puur natuur' aan populariteit. Curieus genoeg weet chocoladefabrikant Nestlé nu deze beide tegenpolen  te combineren. Najaar 2019 brengt het chocola op de markt waar uitsluitend ingrediënten inzitten uit de cacaovrucht, dus zonder toegevoegde suikers of vetten. Maar om dit voor elkaar te krijgen is er wel een sterke bewerking nodig.

 • Wat zegt kleur over wijn?

  De echte wijnkenners kunnen er uren over uitwijden: de kleur, geur, smaak enzovoort van wijn. Winefolly tekent de eigenschappen en gebruiksopties netjes uit. Fraai om te zien, handig om te weten. Of bekijk direct een grote versie van deze bijzondere wijnkaart.

  wijnkaart

 • Michelin sterren

  Een 'sterren-restaurant' is een eetgelegenheid dat als waardering 1, 2 of 3 sterren kreeg van de Michelin restaurantgids. Eind november kwam de gids voor 2014 uit. Daarin krijgt een derde Nederlands restaurant zijn 3-sterren kwalificatie.

 • Lekker, koffie uit keutels

  De aller- allerlekkerste koffie, volgens kenners, is de kopi luwak. Die is gemaakt van koffiebonen die eerst zijn opgegeten door een civetkat (de Loewak) maar vervolgens onverteerd weer zijn uitgepoept.

 • Boer-en-markt

  In enkele tientallen steden en dorpen verkopen boeren direct aan consumenten hun voedingswaren, meestal puur biologisch. Gewoonlijk zijn die markten er elke week, soms vaker, soms minder vaak.
  Een actueel overzicht van alle boerenmarkten vind je bij puuruiteten.

 • Wat is vers?

  Kan hagelslag vers zijn? Of suiker, of meel? En wanneer is dat niet meer vers?
  Je kunt van mening verschillen over de versheid van sla, of bloemkool. Bij vlees of vis ligt de grens vrij scherp: zodra het 'niet meer vers ruikt' is het ook niet meer vers. En dan?

 • Groentefeest

  Dat groente eten een feest kan zijn bewijst onder meer de Franse topkok Alain Passard. Hij gooide enkele jaren geleden zijn 3-sterrenrestaurant radicaal om: vlees eruit. Al zegt hij zelf: 'Ik ben niet gestopt met vlees, maar begonnen met groente.' Wie het wil proeven moet er wel voor naar Parijs toe. Of kijk op de site van zijn restaurant l'Arpège.

 • Fruit, zuiver en gezond

  Met vruchten investeert een gewas in zijn voortplanting. Daarom zit fruit extra vol met voedingsstoffen in een grote diversiteit. Het is gewoon puur natuur krachtvoeding.

 • Vergeten groenten

  'Wat zal ik nu weer eens klaarmaken', verzucht menig moeder of vader, vooral als de kinderen (lang) niet alles lusten. Probeer eens één van de 'vergeten groenten'. Garantie op succes is er niet, maar de verrassing is het proberen waard.

 • Insecten eten

  Insecten vormen prima voedsel voor mensen. Niet om zo rauw op te eten, maar verwerk: eventueel harde delen eraf, en dan koken, bakken of frituren. Net als met garnalen eigenlijk.

 • Uit de schatkamer van de natuur

  De natuur levert ons alle voedingsmiddelen die we nodig hebben. Logisch: was dat niet zo, dan zouden we niet bestaan. Maar de natuur levert ook veel eetbare dingen die we niet echt nodig hebben, maar die het leven wel extra lekker en leuk maken. Bijvoorbeeld kruiden en specerijen.

 • Smaaklessen = proefwerk

  Smaakles krijgen op school, en daarna laten weten wat je het lekkerste vindt - dat is het leukste 'proefwerk' dat er is! Kan allemaal via Smaaklessen. Speciaal voor de basisschool.

 • We eten 25.000 kilo
  Een mens eet gedurende zijn leven pakweg 25.000 kilo en drink zo'n 40.000 liter vocht. Dat gaat allemaal door mond, maag en darmen. We kunnen er groot, mooi en sterk van worden - maar ook ziek of dik.