karnemelk-roze
karnemelk is gezond

E-nummers, zijn die echt veilig?

E-nummers zijn hulp- of extra stoffen die voedsel bijvoorbeeld een kleur of smaak geven, of bruinkleuring voorkomen, de houdbaarheid verlengen, of vorm en structuur geven.

Alle stoffen met een E-nummer zijn goed onderzocht op eventuele gevaren of nadelen. En ze zijn veilig bevonden. Dat gebeurde door Europese instellingen - vandaar de naam E-nummer.

Toch last of jeuk

Maar de ene mens is de andere niet, en zo kan het gebeuren dat sommige mensen tóch last krijgen van sommige E-nummers. Er zijn ouders die zeker weten dat hun kinderen er druk van worden. Of dat ze er zelf jeuk van krijgen. Dat kan.

Bovendien zijn alle E-nummers afzonderlijk onderzocht. Maar wat een combinatie van meerdere E-nummers in een lichaam kan doen, is minder zeker. Dus wie iets eet met veel E-nummers (dat moet altijd op de verpakking staan!), zou toch last kunnen krijgen van het een of ander.

Altijd een goede keuze: probeer E-nummers te vermijden. Kies voor minderberwerkt, en meer puur eten. Dat is vaak lekkerder, gezonder en goedkoper. Bijvoorbeeld een verse appel.

Kijk verder bij 'E-nummers'.