broccoli-groen
karnemelk is gezond

Na het gifei: de gifaardbei

aardbei met schimmelZijn we eindelijk verlost van fipronil op eieren, zit er weer te veel gif op aardbeiden. Aldus concludeerde dagblad Trouw. Is er nu reden om de aardbeien maar te laten staan? Misschien wel, zeker voor babies en peuters of mensen met een zwakke gezondheid. Een veilig alternatief is: kies voor biologische producten, daar zit geen gif op.

Olijfolie uit natuurlijke oerkracht

olijfboomNederland is goed in ‘turbo-productie’. Melkkoeien zijn na zes jaar uitgemolken, kippen zijn al na 16 weken rijp voor de slacht en komkommerplanten worden soms nóg sneller afgedankt. Het kan ook héél anders: in Spanje bijvoorbeeld staan olijfgaarden met bomen die vele honderden jaren oud zijn – mogelijk meer dan duizend jaar. De boeren oogsten daar nog altijd perfecte olijfolie van.

Aardbeien plukken met een robot

aardbeien plukrobotHarde vruchten konden al langer worden geplukt met een robot, maar nu lukt dat ook met aardbeien. Te oordelen naar een filmpje gaat dat nog niet heel efficiënt: alleen aardbeien die buiten een groeigoot hangen, kunnen worden geplukt. Deze machine werkt op een proefopstelling in Californië in de VS.

Asperge-seizoen 2016 geopend

aspergeseizoen 2016Het asperge-seizoen is vandaag voor geopend verklaard. Ondanks het koude voorjaar precies net zo laat als vorig jaar, maar dat is traditie: de 2e donderdag in april. De officiële viering van deze start was niet op een akker in Limburg, maar op een grote boot in Rotterdam. Op die boot groeien de asperges niet, maar daar worden ze wel goed betaald door klanten van het restaurant.

Bang voor broccoli?

Driekwart van de Nederlanders meent dat hij voldoende groente eet. Maar dit is de realiteit: slechts 5 % eet voldoende groente. Voldoende = 200 gram per dag. Dit blijkt uit het Duurzaamheidscompas.
Misschien kan Big Bang Broccoli hier nog wat aan veranderen.

Bonen, peulen en erwten in de spotlights

linzenHeel september is er een grotere kans om bonen, peulen of erwten op het bord te krijgen. Bedrijfsrestaurants, gewone restaurants en het Voedingscentrum doen mee met deze campagne. Doel van deze Peulen Parade is om te laten zien (en proeven) hoe lekker dit soort producten kan zijn. Wat zeker meetelt is dat peulvruchten deels vlees kunnen vervangen, en dus milieuvriendelijker en duurzamer zijn.

Rode, groene en andere kool

Kool, in allerlei soorten, is behoorlijk gezond. En lekker klaar te maken. Ook voor het milieu zijn koolsoorten gezond: ze vergen relatief weinig gif, geen verwarmde kassen, en sommige zijn goed tot ver in de winter te bewaren.

Peulvruchten

Bonen en erwten zijn bijzonder: je kunt ze eten als groente, gebruiken in plaats van aardappelen, of als vleesvervanger. Maar het meest bijzonder is . . . dat ze zo gewoon zijn. Zelfs zó gewoon dat bijna niemand ze echt waardeert. Ten onrechte!