karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Nederlandse maaltijd koken vergt 18 minuten

Nederlanders eten over het algemeen vrij eenvoudig, en koken heel snel. Gemiddeld staan we maar 18 minuten in de keuken om een avondmaaltijd te bereiden. Inwoners van grote steden besteden hier meer tijd aan dan anderen. Dit blijkt uit onderzoek door Motivaction, in opdracht van voedingsmiddelenproducten Maggi.

Proeven met je oren

bruisende kersenProeven doe je met je tong, hoewel de neus vaak belangrijker is. En als het eten er prachtig uitziet, smaakt het bij voorbaat al goed.  Maar je oren? Ja, die werken ook mee. Een wortel of appel die lekker knapt, chips die kraken of een geopend flesje dat fris bruist - het draagt allemaal bij aan ‘lekker’.

Spinazie en vis gaan wél goed samen

spinazie met visNitraatrijke groente, zoals spinazie, kun je toch best samen eten met vis. Het nadeel of gevaar van nitraatrijke groente bestaat eigenlijk helemaal niet, vinden het Voedingscentrum en de NVWA nu. Zij sluiten hiermee aan bij de visie van de Europese voedingsautoriteit EFSA, en komen daarmee terug op een jarenlang geuite waarschuwing.

Lente! pluk je eigen salade

Vanaf 20 maart is het eindelijk echt lente. Voor de natuur was dat al lang zo. Bloesembomen lopen uit. Ook op de grond groeien al veel planten, en juist in deze tijd zijn veel daarvan goed te eten. Ga wildplukken en maak je eigen natuursalade van zevenblad, paardenbloem, brandnetels, daslook en wat al niet.

Dutch cuisine: 80 % groente

Nederlandse koks zouden moeten gaan werken volgens de principes van Dutch Cuisine, ofwel de Nederlandse Keuken. Dat pleidooi hield meesterkok Albert Kooy op de beurs Horecava, januari 2014. Die vijf principes zijn: cultuur, gezond, natuur, kwaliteit en waarde.

Veel kerst voor weinig

Met kerst eten we graag het buikje lekker vol. Wat is daarbij het belangrijkste: 'lekker' of 'vol'? Wie vooral kiest voor lekker, en daarbij graag ook gezond eet, en bovendien liefst niet te veel geld kwijt is, moet eens kijken bij de twee 4-gangen kerstmenu's van het Voedingscentrum. Rode kool met cranberries of een rijke vega lasagne.

The taste of Holland

Wat wordt 'De smaak van NL 2013'? IJsjes van puur fruit? Een fris-zoete paprikasaus? Op donderdag 24 oktober presenteren negen finalisten zich tijdens de Food Valley Expo op Papendal. Het publiek kan via internet meestemmen en op 25 november is de finale. Aan De smaak van NL mogen alleen kleine en middelgrote bedrijven meedoen.

Wat is jouw lekkerste recept?

Om lekker te kokkerellen kun je duizend-en-één kookboeken, bladen, knipsels of tv-programma's raadplegen. Maar het allerlekkerste – wat je kleinkinderen later 'oma's recepten' noemen – maak je door je eigen fantasie te laten gaan.