karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Karnemelk

Karnemelk en boter komen vooral uit vrij grote zuivelfabrieken. Veel kleinschaliger gaat het bij Den Eelder, dat eerder een grote boerderij dan een kleine fabriek is. Zelf spreken ze van ‘zuiver ambachtelijke zuivel’. Maar de producten zitten in precies dezelfde kartonnen of kunststof verpakking als bij de zuivelreuzen.

Witlof

Witlof is een merkwaardig soort groente. Het is niet groen, en het is een soort tweederangsgroei van de plant: zonder zonlicht, in het donker. Maar witlof smaakt toch heerlijk fris, en is zowel rauw te eten als gekookt of verwerkt in een roerbak- of een ovenschotel. Bekijk het filmpje (3:46 min).

Soep uit pakjes en zakjes

Soep kun je lekker snel maken met behulp van pakjes en zakjes. Maar wat eet je dan precies? Prikkelaarster Femke Mosch laat dit in een filmpje zien, in haar keukentje 'De Poederij'.
Beetje overdreven, maar haar presentatie geeft toch wel 'food for thought, ofwel stof tot nadenken.

Patat maken

Patat maken ze uit aardappelen. Maar hoe gaat dat? Klokhuis maakte er een filmpje van.

Spruitjes oogsten

Spruitjes zijn niet erg geliefd. Jammer, want ze zijn retegezond. Hoe je ze van het land haalt, is te zien in deze film van Klokhuis.

Doperwten in een potje

Doperwten worden geoogst als erwten in een boneschil. Ze worden gepeld, schoongemaakt, gekookt en in een potje gestopt. Dat gaat in een paar uur tijd. Zie een fotoserie bij Hak.