karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Kippengriep: ’t kan erger

De derde uitbraak van vogelgriep in Zuid-Holland is erg voor de betrokken boeren. Maar in zekere zin mogen kippenboeren de hemel dankbaar zijn dat die uitbraken juist dáár plaatsvonden - zo ongeveer de plek in Nederland met de minste pluimveebedrijven. Overal elders in het land kan de vogelgriep een ramp betekenen, zeker in de Gelderse Vallei of oostelijk Brabant.

Varkenspest of -griep

Voor consumenten van varkensvlees is varkenspest ziekte niet schadelijk, voor zover nu bekend. Het eten van besmet vlees – zo dat al per ongeluk in de handel komt – is dus niet direct gevaarlijk.
Een variant van de ziekte kan wel voor mensen schadelijk zijn, zelfs dodelijk.

Overige dierziektes

Het Schmallenbergvirus en Blauwtong zijn niet gevaarlijk voor mensen.

MKZ

Mensen kunnen geen mkz krijgen, honden, katten en kippen ook niet. Het eten van vlees van een besmet dier is niet schadelijk voor de gezondheid.

BSE, gekkekoeienziekte

BSE is niet zo besmettelijk als bijvoorbeeld mond- en klauwzeer (mkz). Maar wel veel gevaarlijker. Een besmet dier sterft. Bovendien is BSE waarschijnlijk ook schadelijk voor mensen. BSE kan bij mensen leiden tot de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, een dodelijke hersenaandoening. In 2005 lijkt in Nederlande een eerste mens hierdoor te zijn overleden.

Q-koorts

De Q-koorts is in Nederland de voor mensen meest dodelijke dierziekte. Volgens het RIVM zijn er zeker 24 mensen door gestorven, al kunnen dat er ook twee- of driemaal zo veel zijn. Daarmee is deze ziekte in Nederland dus veel ernstiger dan de Mexicaanse griep, waartegen ooit draconische maatregelen werden genomen.

Vogelgriep = vogelpest

Voor mensen lijkt het eten van vlees van dieren met vogelpest niet schadelijk. Maar contact met levende besmette dieren kan dodelijk zijn voor mensen. Tijdens de jongste epidemie van klassieke vogelpest, in 2003, is een Nederlandse dierenarts overleden die het vogelpestvirus onder de leden had.