karnemelk-roze
karnemelk is gezond

In de hele EU straks minder ongezond vet

boterEcht ongezonde vetten (transvetten) zijn in Nederland al vrijwel helemaal uit voedingsmiddelen verdwenen. In andere Europese landen komt dat echter nog wel voor. De Europese Unie heeft nu per wet bepaald dat vanaf april 2021 levensmiddelen maximaal nog 2% transvet mogen bevatten. De Nederlandse vetverwekers, verenigd in MVO, zijn blij met deze bepaling.

‘Maak je niet dik - eet vet’

MaakJeNietDikMinder suiker en zetmeel eten helpt overgewicht tegen te gaan – dat is nu wel bij iedereen bekend. Maar de Nederlandse arts William Cortvriendt gaat een stap verder: eet vet, luidt zijn advies. Hij onderbouwt die stelling uitgebreid in zijn vandaag verschenen boek ‘Maak je niet dik’.

‘Verzadigd vet niet grote boosdoener’

Verzadigd vet lijkt niet de grote boosdoener bij het ontstaan van welvaartsziektes door voeding. Schadelijk lijken vooral de grote hoeveelheden ‘lege’ calorieën: calorieën zonder vitaminen en vezels. Dit betoogt prof. dr. Mozaffarian (Harvard School of Public Health) op 29 mei tijdens het congres Arts en Voeding in Leiden.

Boter: gezond of ongezond?

Is boter nou ongezond, door het hoge gehalte aan verzadigde vetten? Of is boter gezond, door de vele nuttige stofjes die er zitten in dit voedsel dat van nature bedoeld is voor heel jonge zoogdieren? Het beste antwoord: sommige mensen kunnen boter beter mijden, voor anderen is het geen probleem.

Twijfel over nut omega-3 vetzuren

Extra omega-3 vetzuren eten is misschien helemaal niet zo gezond. Sterker nog: er zijn aanwijzingen dat het iets bijdraagt aan het risico op prostaatkanker. Gewone hoeveelheden van dit type vet eten is overigens wel aan te bevelen; ze vervullen essentiële functies in het lichaam.

Sterolen

Sterolen zijn gezonde onderdelen van plantaardige olie. Daarom zitten sterolen soms toegevoegd aan voedingsmiddelen, zoals het broodsmeersel Becel ProActiv en het yoghurtproduct Vifit Choless Control.

Nepvet

Omdat vet bijna elk soort eten 'lekkerder' maakt, zijn we geneigd er teveel van te eten. Met al gevolg: te dik worden. De oplossing is natuurlijk: minder eten, minder vet vooral. Omdat dat voor veel mensen moeilijk is, bedacht de voedingsmiddelenindustrie iets nieuws: nepvet.

Cholesterol

Een duidelijk schadelijk soort vet is cholesterol. Hoewel, er is ook 'goed' cholesterol. Hoe zit dat ook weer precies? Vrij ingewikkeld, en het kan per mens verschillen.