karnemelk-roze
karnemelk-roze
karnemelk is gezond

'Goed tot vandaag' spotgoedkoop bij Lidl

lidl verspil me nietBij de supermarkts van Lidl zijn voortaan soms verse voedingswaren supergoedkoop. Het gaat dan om producten die nog goed zijn 'tot vandaag'. Om te voorkomen dat die de volgende dag (moeten) worden weggegooid, biedt Lidl ze nu aan voor 25 of 50 cent. Hiermee wil Lidl voedselverspilling helpen voorkomen.

Fresh Index: flexibele houdbaarheidsdatum

FreshindexEen nieuw soort houdbaarheidsdatum (Fresh Index) voor verse producten zou meer vertrouwen kunnen wekken dan de huidige THT- of TGT-datums. Reden is dat rekening is gehouden kan worden met de werkelijke omstandigheden. Als bij transport of opslag bij lichte opwarming is geconstateerd zal de houdbaarheidsdatum automatisch iets korter zijn. Deze dynamische datum zou overigens alleen in winkels gebruikt kunnen worden.

Getverderrie, wat mooi

Fruit laten beschimmelen is natuurlijk niet de bedoeling. Maar als het per ongeluk toch gebeurt, kan het  er wel erg mooi uitzien (klik erop voor een vergroting).

sinaasappel beschimmeld

sinaasappelschimmel

Uiterste houdbaarheid THT en TGT

Verse producten blijven niet heel lang goed. Als ze zijn verpakt, moet op de verpakking staan tot hoe lang ze houdbaar zijn. Die datum kent twee varianten:
• THT: Tenminste Houdbaar Tot
• TGT: Te Gebruiken Tot
Alleen deze laatste datum is echt belangrijk. Daarná kun je een product meestal beter weggooien ( = zonder verpakking in de biobak).

Hoe vers is diepvries?

Diepgevroren vis kan al wel weken of zelf maanden oud zijn voordat het wordt gegeten. En diepvries spinazie kan wel meer dan een half jaar eerder zijn geplukt. Toch zijn die producten bijna net zo goed als vers.

Wat is vers?

Kan hagelslag vers zijn? Of suiker, of meel? En wanneer is dat niet meer vers?
Je kunt van mening verschillen over de versheid van sla, of bloemkool. Bij vlees of vis ligt de grens vrij scherp: zodra het 'niet meer vers ruikt' is het ook niet meer vers. En dan?

Vers dankzij veel techniek

Een voedingsproduct is 'vers' als het lijkt alsof het een dag eerder is geoogst, geslacht, gemolken, geplukt of gevangen. Dat 'lijkt alsof' is belangrijk, want vaak is dat helemaal niet echt het geval.