karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Nutri-score komt, wat heb je eraan?

nutriNa jaren treuzelen en soebatten zal per 1 januari 2024 het 'gezondheids-label' Nutri-score wettelijk zijn toegestaan op levensmiddelen. Dat label is al een tijdje te vinden op sommige producten, maar in zekere zin was dat illegaal, omdat de Nederlandse wetten het niet kende. Wat heb je er als consument aan? Niet zo veel.

"Gezond ouder worden doe je samen"

van bodegom lumcProblemen die gepaard gaan met het klimmen der jaren, worden nu vaak behandeld met medicijnen. Dat gaat snel en makkelijk. 'Maar het is beter om als arts met een patient in gesprek te gaan en te wijzen op een gezondere levensstijl', vindt David van Bodegom. Ofschoon dit allerminst een nieuw inzicht is, vond Van Bodegom dit belangrijk genoeg om als kern te nemen van zijn oratie bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar 'Vitaliteit in een verouderende populatie' bij het LUMC in Leiden.

'Schijf van Vijf' puur plantaardig

schijf4lifeNaast de bekende Schijf van Vijf, en diverse andere voedselvoorbeelden, is er nu ook de 'Schijf for Life'. Deze schijf bevat louter plantaardige producten, dus geen vlees, vis, zuivel of eieren. Deze schijf is uiteraard handig voor vegetariërs en veganisten, maar wil aan iedereen laten zien dat je heel goed lekker en gezond kunt eten zonder dierlijke producten.

Gezond leven = heel veel tegelijk

RVSWaarom zijn mensen met een lage opleiding en weinig geld veel vaker ongezond of ziekelijk dan hoogopgeleide, rijke mensen? Goede voeding is daarbij heel belangrijk, maar veel andere zaken spelen ook een rol. Slechte woningen bijvoorbeeld, en stress door werkloosheid of onzeker werk, schulden, vuile lucht door fabrieken of verkeer, een gevoel niet mee te tellen. Daarom moeten ál die zaken verbeteren, vindt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS).

Wat zegt de politiek over 'gezond eten'?

stemwijzertjeVlees eten kan best lekker zijn. Maar het is niet per se gezond, zeker niet voor de planeet, vooral wegens de enorme uitstoot van broeikasgassen door rundvee. Moet vlees daarom duurder worden? Of moet er een suikertaks komen, of moet groente goedkoper worden? Wat de diverse politieke stromingen vinden over gezond eten, is te ontdekken via een 'Stemwijzer gezond voedsel'.

Lang en gezond leven doe je zó:

DanBuettner japanse vrouwIn enkele 'hotspots' op aarde worden opvallend veel mensen heel gezond 100 jaar of ouder. Deze zogeheten 'blue zones' kennen niet één geheim voor zo'n mooi leven, maar wel negen sterke aanbevelingen. Kort samengevat komt het hier op neer: wees relaxed, eet gezond en doe iets nuttigs. De huidige 'corona-vertraging' in de samenleving kan beslist bijdragen aan zo'n gezonder leven, blijkt uit een artikel in het Belgisch blad Humo. Dankzij de digitale krantenkiosk Blendle is dit artikel nu gratis na te lezen.

Nog veel 'rommelvoedsel' in supermarkts

superlijstjeSupermarkten laten tegenwoordig vaak weten zeer begaan te zijn met 'onze gezondheid' en met het milieu. Ondertussen verkopen én promoten ze nog altijd veel 'rommelvoedsel': flink gesuikerde frisdranken, heel zoete, zoute of vette tussendoortjes en andere producten die wel lekker smaken maar die niks te maken hebben met gezond eten. Lidl en Dirk doen het beter dan Albert Heijn, blijkt uit de 'superlijst' van Questionmark, die is gebaseerd op uitgebreid onderzoek.

Mannen eten nóg ongezonder dan vrouwen

Genderspecifiek voedingsadvies(klik erop voor grotere weergave)Slechts weinig mensen eten echt gezond. In Nederland en alle landen om ons heen eten verreweg de meeste mensen minder groente en fruit dan goed is en juist meer vlees en zoete snoeperij. Kijken we naar verschillen tussen mannen en vrouwen, dan zijn het vooral de mannen die het kennelijk weinig kan schelen wat ze allemaal in hun lijf proppen. Vooral de hoeveelheden bier, frisdrank en vlees vallen dan op.