karnemelk-roze
karnemelk is gezond

‘Zomerkoninkjes’ met LED-licht ook in de winter

aardbeien onder ledlichtNu er al tientallen hectares tomaten en andere vruchtgroenten worden gekweekt onder led-licht, is er een proef gestart met de winterteelt van aardbeien onder kunstlicht. De eerste tests wijzen erop dat die aardbeien net zo zoet smaken als de ‘zomerkoninkjes’ die zijn afgerijpt onder de zon.

Groenteteelt wordt straks ‘hoogbouw’

groenteverwerkingIn de Noordoostpolder komt een echte ‘sla-fabriek’. Van diverse slasoorten worden via turboteelt in vier weken kropjes opgekweekt. Dat gebeurt onder led-licht, in stellages van liefst negen verdiepingen hoog. In Leiden start Riverfood een proef met de combinatie van viskweek en groenteteelt in een meerlagenopstelling.

Verse asperges in januari - is dat leuk?

In een kas in Limburg zijn gisteren, 26 januari 2017, de eerste asperges van het jaar geoogst. Handel en horeca zaten er al op te wachten. Maar hoe leuk is dit? Verse asperges kon je ‘vroeger’ alleen eten vanaf eind april tot in juni. Dat maakte het speciaal - iets om naar te verlangen. Nu is het bijzondere er vanaf.

LED-lichtstrip geeft meer komkommers

tussenlicht komkommersSteeds vaker wordt led-licht toegepast bij de teelt van vruchtgroenten. Een nieuwe aanpak is het plaatsen van lichtslingers tussen de komkommer. Dat geeft beter gespreid licht dan ouderwetse lampen, en bovendien minder storende hitte, terwijl het licht ook precies van de juiste kleur is.

Tuinder krijgt 1/4 van paprikaprijs

Een tuinder krijgt gemiddeld slechts een kwart van het bedrag dat een consument in de supermarkt voor een paprika betaalt. Aldus berekende Geodan.

kosten paprika

Tomaten buiten koelkast bewaren

Tomaten blijven beter op smaak als je ze bewaart buiten de koelkast. Veel mensen wisten dit al, maar Wageningse onderzoekers hebben dit nu ook wetenschappelijk vastgesteld. De aromastoffen, die voor de smaak zorgen, komen vooral op kamertemperatuur vrij. Koeling zorgt voor blijvende smaakvermindering.

Techniek overheerst natuur

Nog sneller, groter of uitbundiger groeiende tomatenplanten? Ja hoor, wordt aan gewerkt. In Wageningen proberen ze planten op cel-niveau verder op te peppen. Ze doen dit door te kijken hoe hormonen, suikers en genen op elkaar inwerken, en welke gevolgen dat heeft voor de groei en ontwikkeling van de vrucht.

Nederland wereldkampioen tomatenexport

Het land dat de meeste tomaten exporteert is niet Spanje, niet Mexico, niet China, maar Nederland. De export was in 2013 jgoed voor $1,8 miljard. Van dat geld eten heel wat handelaren, tuinders, plukkers, kassenbouwers en andere toeleveranciers een goede boterham - met kaas en tomaat.