Minder suiker bij de worteltjes

suikerwortelsSuiker bij de worteltjes? Wie doet dat nou? Wel, de fabrikant van groenten in potjes en blik. Gewoon, omdat de doperwtjes, wortelen en capucijners dan wat zoeter smaken. Maar onder druk van consumenten en overheid stoppen ze met dat toevoegen van suiker. Misschien al dit jaar, maar zeker volgend jaar.

Lees meer...

Iets minder zout in het eten

zoutvaatjeHeel langzaam komt er minder zout in sommige producten van voedselfabrikanten. Vergeleken met 2011 zit er nu 21% minder zout in brood, 11% minder in kaas, 30% minder in chips en liefst 54% minder in groenteconserven, melden de fabrikanten. Gezondheidsorganisatie vinden dat dit niet snel genoeg gaat.

Lees meer...

Tegen misleiding van consumenten

In de ‘romige bospaddestoelensoep met cantharellen’ van Albert Heijn zit 0,1 % cantharel. Dat is ‘pure misleiding’ vindt voedselwaakhond Foodwatch. Die is daarom een petitie begonnen als protest. Foodwatch wil een 15-puntenplan voorleggen aan minister Edith Schippers van volksgezondheid.

Lees meer...

Etiketten digitaal nog niet op orde

Etiketten van alle voedingsmiddelen moeten vanaf 13 december 2014 ook digitaal beschikbaar zijn. Zodat consumenten ook bij kopen via internet vooraf het etiket kunnen checken. Maar die digitalisering is nog lang niet op orde, zegt GS1, de organisatie die alle informatie voor etikettering verzamelt.

Lees meer...

Minder zoet, zout en vet: hoe gaat dat?

Snacks en tussendoortjes, maar ook andere etenswaren zijn vaak te zout, te vet of bevatten erg veel suiker. De voedingsindustrie is al vaak opgeroepen daar wat aan te doen. Begin 2014 sloot ze met de overheid een ‘Akkoord Verbetering Productsamenstelling’. Hoe dat akkoord zich ontwikkelt, is te volgen op een eigen website.

Lees meer...

Smartphone als super-etiket

In de Zeeuwse supermarkt Agrimarkt kun je binnenkort (bijna) alles te weten komen over een product. Scan met je phone een code, en alle info over dat product verschijnt. Bovendien is via een 'app' direct contact mogelijk met de producent.

Lees meer...

Smakelijk rood: E120 van dooie luizen

Glinsterend mooie rode saus kan een heerlijk toetje extra opfleuren. Die prachtige saus is vaak zo mooi karmijnrood dankzij de kleurstof E120. En dat is gemaakt van doodgedrukte luizen.

Lees meer...

Vergelijk producten heel precies

Ontdekken wat er precies in een voedingsmiddel zit, is soms lastig. Nog lastiger is om verschillende producten met elkaar te vergelijken. Want het ene prodcut heeft minder suiker, een ander heeft juist minder vet of zout. Hier kan Foodhouse helpen.

Lees meer...