• Vleesvervangers, in plaats van vlees

  Er zijn verschillende redenen om geen vlees te eten. Wie daarvoor kiest, moet wel andere soorten eiwit eten: ei, vis, zuivelproducten, of plantaardige eiwitten. Belangrijk is om voldoende aminozuren binnen te krijgen. In de winkel zijn veel kant-en-klare vleesvervangers te koop, maar zelf een alternatief voor vlees klaarmaken kan ook.

 • Vleeskoeien

  Koeien die niet genoeg melk meer geven gaan naar de slachterij, na vijf tot acht jaar. Het vlees van die 'uitgemolken' koeien is niet van topkwaliteit. Daarom zijn er ook speciale vleesrassen, die extra gespierd zijn. Deze dieren komen meestal niet uit Nederland.

 • Vlees - moet dat?

  Vlees is een luxe product: het is makkelijk en lekker, maar niet nodig. Makkelijk – omdat je daarmee in één keer veel noodzakelijke eiwitten (aminozuren) binnen krijgt. Lekker - nou ja, dat is een kwestie van smaak. Dat het niet nodig is, bewijzen de vele blozend gezonde vegetariërs.

 • Vers dankzij veel techniek

  Een voedingsproduct is 'vers' als het lijkt alsof het een dag eerder is geoogst, geslacht, gemolken, geplukt of gevangen. Dat 'lijkt alsof' is belangrijk, want vaak is dat helemaal niet echt het geval.

 • Slachten

  Dieren slachten is nodig om te voldoen aan de enorme vraag naar vlees, maar niemand wil eigenlijk weten dat daarvoor massaal dieren worden gedood en in stukjes gesneden.

 • Kalfsvlees als bijproduct

  Een koe moet, om melk te kunnen geven, eerst een kalfje krijgen. De helft van die kalfjes is een stier, en dat is voor een boer eigenlijk een nutteloos beestje. Die stiertjes worden snel vetgemest en verdwijnen als kalfslapjes in mensenmonden.De kalfsvleesindustrie is dus een onvermijdelijk 'nevenproduct' van de zuivelindustrie

 • Haat en liefde rond biefstuk

  De meeste mensen eten graag wat vlees. Kan dat ook als er straks 10 miljard aardbewoners zijn, en iedereen wil net zo veel vlees eten als ‘rijke westerlingen’ nu? Over dit dilemma gaat de Foodtopia-bijeenkomst in museum Boerhaave in Leiden, morgenmiddag 25 februari. Gratis toegankelijk, maar haast u.

 • Eiwitten

  Eiwitten zijn een van de drie hoofdbestanddelen waaruit al ons voedsel bestaat; de andere twee zijn vetten en koolhydraten. Eiwitten (ook wel proteïnen genoemd) zijn bij uitstek de bouwstoffen voor ons lichaam. Alle onderdelen van ons lijf bevatten eiwitten.