karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Kweekvlees kan, maar mag nog niet

Kweekvlees kan nu technisch in flinke hoeveelheden in diverse varianten worden geproduceerd, maar mag in Nederland nog niet gegeten worden. Kweekvlees is vervaardigd in een bioreactor, op basis van echte dierlijke cel-lijnen. Volgens de 'voedselpolitie' NVWA is dit product nog te nieuw en moet het eerst extra getest worden. Woensdag 30 mei is hierover een 'meetup' in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam, naar aanleiding van een tv-uitzending van Tegenlicht.

Dierlijke cellen

Kweekvlees wordt in een laboratorium of een fabriek gemaakt op basis van enkele dierlijke cellen. Die cellen groeien verder op een (kostbaar en ingewikkeld te maken) voedingssap. Puur technisch lukte dat al eind vorige eeuw en in 2013 was er een eerste hamburger van kweekvlees; die grap kostte toen nog een kwart miljoen euro.

Intensieve veehouderij beperken

Inmiddels kan kweekvlees tegen aanzienlijk lagere kosten worden geproduceerd, hoewel nog niet tegen consumentenprijzen. Het grote belang van vleeskweek is dat daardoor de (intensieve) veehouderij sterk kan worden beperkt, wat gigantische milieuschade helpt voorkomen. Lees meer hierover in een artikel in NRC (mogelijk is aanmelding nodig om te kunnen lezen).

Petitie vóór kweekvlees

Het feit dat het nieuwe kweekvlees niet eens geheel vrijwillig door consumenten getest kan worden, schoot de organisatie Next Nature Network (NNN) in het verkeerde keelgat. NNN is daarom een petitie gestart en vraagt de Tweede Kamer om te bepalen dat de NVWA geen belemmeringen opwerpt tegen het testen van kweekvlees. De NVWA zou daarentegen juist een actieve rol moeten spelen, mede omdat Nederland in deze zeer veelbelovende technologie wereldwijd een voorloper is.