'We eten weer meer vlees' - echt waar?

vleesconsumptie2018De vleesconsumptie in Nederland is in 2018 licht toegenomen: van 76,6 naar 77,2 kilo gemiddeld per persoon. Aldus de 'officiële' cijfers van het CBS en Wageningen Economic Research. Deze stijging gaat in tegen de verwachting dat de vleesconsumptie zou afnemen onder invloed van heftige oproepen om te minderen en de sterk gesteden verkoop van vleesvervangers.

Lees meer...

Inzicht in (on)reinheid van slachterijen

slachtenSlachterij Gosschalt in Epe krijgt het rapportcijfer 10 van 'voedselpolitie' NVWA. Twee Amsterdamse slachterijen scoren aanzienlijk slechter, net als Holland Vlees Service in Doodewaard en Slachterij Wouters in De Hoef. Dit blijkt uit een overzicht van de NVWA van resultaten van inspecties in de tweede helft van 2017. Het is voor het eerst dat de NVWA namen noemt bij resultaten van inspecites in de vleessector.

Lees meer...

Kies voor dier met beter/slechter leven

bio industrie lubachWie wel vlees eet, maar de dieren een beter leven gunt dan opeen gepakt te moeten turbogroeien, kan kiezen voor vlees met het label ‘Beter Leven’. In overleg met de Dierenbescherming gaat het om een label met één, twee of drie sterren. En met nul sterren? Dat zijn dus dieren die een ‘slechter leven’ hebben gehad, concludeerde ‘nieuws-caberetier’ Arjen Lubach, tijdens zijn uitzending van Zondag met Lubach op Zondag van 17 september.

Lees meer...

Buitenbief binnenkort misschien te koop

‘Buitenbief’ is vlees afkomstig van dieren die bijna ‘in het wild’ hebben geleefd. Runderen die hebben gelopen op terreinen die tijdelijk (een paar jaar) geen duidelijke bestemming hebben. Boeren en landschapsmensen onderzoeken de mogelijkheden daarvoor. Het gaat niet om het gebruik van bestaande natuurgebieden.

Lees meer...

Zo doe je diervriendelijke boodschappen

Wil je wel vlees kopen, maar geen dierenleed veroorzaken? Dan heeft het Voedingscentrum een handig hulpje op zijn site staan. Je kunt dat raadplegen voordat je boodschappen gaat doen. Allerlei soorten diervriendelijkheid staat op een rijtje voor koeien, kalveren, varkens, leg- en vleeskippen.

Lees meer...

Een lekker stukje vlees . . .

vleesatlasZo lekker kan dat zijn, een goed gebakken stukje vlees. Steeds duidelijker wordt dat we het daar ook bij moeten laten: een stukje. Meer niet. Want de grootschalige vleesconsumptie maakt meer kapot dan je lief is, zo blijkt uit de Vleesatlas.

Lees meer...

Varkens fokken

Een varken is eigenlijk niet meer dan een stukje levend vlees op pootjes. De dieren zijn op een kinderboerderij vermakelijk om te zien, maar ze dienen maar één doel: snel groeien en dan naar de slachterij.

Lees meer...

Bijna 100 miljoen kippen

De populatie kippen in Nederland is rond de 100 miljoen. Na de vogelgriep daalde het aantal snel tot circa 75 miljoen, maar in 2010 kwam het weer boven dat aantal uit.

Lees meer...