karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Graanoogst wereldwijd te volgen

graanoogstDe groei en ontwikkeling van granen   in de hele wereld is nu met satellieten en slimme technologie te volgen. Daarmee is goed te zien of oogsten ergens dreigen te mislukken door droogte, koude of wat dan ook. Dat is belangrijk voor een betrouwbare voedselvoorziening, maar ook om prijsspeculatie op basis van vage geruchten tegen te gaan. Het is een Vlaams en Nederlands project dat dit mogelijk maakt.

Planten kunnen expres 'obesitas' krijgen

obesitas wortelsHet is Chinese wetenschappers gelukt om diverse planten genetisch zo te wijzigen dat ze 'obesitas' ontwikkelen. Bij onder meer rijst en aardappelen leidde dit tot een 50 procent hogere opbrengst. Curieus genoeg lukte dit door de planten te voorzien van dierlijke genen die bij de beesten obesitas veroorzaakt. Dit soort experimenten (dierlijke genen inbrengen bij planten) is in Europa verboden. Aldus meldt dagblad Trouw.

Nieuwe patat ‘oogsten van de akker’

patat ladageSnackbarhouder Bram Ladage uit Rotterdam en omstreken koopt voor al zijn dertig vestigingen zelf aardappelen in, en altijd bij boeren ‘om de hoek’. Nu de nieuwe oogst eraan komt, maakt hij daar traditiegetrouw een kinderfeestje van. Dit jaar is het bijzonder, omdat de piepers groeien op slechts 10 km van de grote wereldhavenstad.

Micro-organismen laten dorre bodem herleven

Een biologische boer redeneert: ‘ik voed de grond, en de grond voedt het gewas’.
Hoe goed deze aanpak kan werken, blijkt uit het verhaal van Pius Floris, een boomverzorger die zich nu op landbouw richt. In Spanje nam hij een stuk verlate en verdroogde grond onder handen met een uitgekiend mengsel van bacteriën en schimmels. Zonder irrigaties wist hij de dorre, uitgeputte grond weer tot leven te wekken.
Lees deze inspirerende ervaring op OneWorld.

De ‘markt’ verpest goede boerengrond

Een boer die grond bezit, zorgt er graag voor dat die grond zo gezond mogelijk is. Zodat zijn oogst zo groot en goed als mogelijk is en hij er mooi aan verdient. Maar helaas: akkerland is vaak niet in het bezit van de boer, maar van een grote belegger die zelf zoveel mogelijk geld wil verdienen met die grond. Gevolg: de grond raak verpest.

Vruchtbare Flevogrond verbrast

De Flevopolders bevatten na drooglegging zeer vruchtbare grond; goed voor de beste groenten, aardappelen en granen. Maar nu, al na een halve eeuw, is de kwaliteit van die akkergrond flink teruggelopen. Door turboteelten is de grond dichtgeslibd. Met een gezamenlijke aanpak kan de bodemvruchtbaarheid weer worden hersteld, meent onderzoeksinsituut RIDLV.

Spelt, een soort Europese quinoa

De graansoort spelt is bijna net zo’n hype als quinoa: het zou supergezond zijn. Inmiddels is er speltbrood, -koek, -beschuit, -gebak en -spagetti te koop. Maar hoe gezond is het precies? De Keuringsdienst van Waarde besteedt er donderdag 12 maart aandacht aan. En dan weet je het eigenlijik al wel: het valt allemaal reuze mee – of eigenlijk: tegen.

Jaarlijks 18 kilo friet per persoon

friturenElke Nederlander eet jaarlijks gemiddeld 18 kilo friet. Althans: diepvries-aardappelen, dus ook schijfjes, ‘ruitjes’, rösti en dergelijke. Bij elkaar ruim 300 miljoen kilo. Nog eens ruim driemaal zo veel diepvriespiepers exporteerde Nederland. Aldus meldt het CBS.