karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Graanoogst wereldwijd te volgen

graanoogstDe groei en ontwikkeling van granen   in de hele wereld is nu met satellieten en slimme technologie te volgen. Daarmee is goed te zien of oogsten ergens dreigen te mislukken door droogte, koude of wat dan ook. Dat is belangrijk voor een betrouwbare voedselvoorziening, maar ook om prijsspeculatie op basis van vage geruchten tegen te gaan. Het is een Vlaams en Nederlands project dat dit mogelijk maakt.

Combinatie van metingen

Het inzicht in de groei van granen ontstaat dankzij satellieten die 'gewone' foto's kunnen maken, maar ook temperaturen en vochtigheid kunnen meten. Slimme technologie kan vervolgens al die gegevens interpreteren en betrouwbare conclusies trekken over de stand van het gewas en de te verwachten oogsten. Het gehele systeem is simpelweg World Cereal genoemd.

Alle benodigde technologie is ontwikkeld door de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), samen met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en de landbouwuniversiteit Wageningen. Meer informatie is te vinden bij Vilt en op de website van World Cereal. Of zie bijgevoegd filmpje van ruim 3 minuten.