karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Blijven koffie en thee beschikbaar, betaalbaar?

ontbijt 2Een ontbijt zónder koffie en zonder thee, eenvoudig omdat die dranken niet mee beschikbaar zijn – kunnen we ons dat voorstellen? Nou, stel je dat maar eens wél voor, vindt MVO Nederland. Want als we doorgaan zoals nu, met voordurend stuntprijzen voor koffie, thee, chocola, sinaasappels en bananen, dan gaat de markt voor die producten kapot en zouden ze heel erg schaars kunnen worden. Als consumenten bereid zijn om in de winkel pakweg 10% meer te betalen, kan het probleem al zijn opgelost.

Hoe voedselgewassen de wereld verrijkten

food graphicNederland is al heel lang wereldkampioen in de productie van topkwaliteit pootaardappelen en exporteert jaarlijks een miljoen ton tomaten. Toch komen beide producten van oorsprong niet uit Nederland, maar uit Zuid-Amerika. De oorspronkelijk Nederlandse, of beter: noordwest-Europese bijdrage aan de wereldvoedselvoorziening bestaat uit onder meer suikerbieten, appels en sla.

Herkomst voedsel vaak onduidelijk

Hamburgervlees van McDonalds komt uit Argentinië, of Zuid-Amerika, denken veel mensen. Mis! Het komt meestal uit Nederland of Duitsland, en het broodje uit Duitsland of België. Dit, en andere informatie over de herkomst van ons voedsel, zocht de Consumentenbond uit. Het rapport is als pdf te downloaden.

Importhandel

Sperziebonen zijn in de winter vaak in de aanbieding. Die zijn dan niet geplukt op bijvoorbeeld Noordhollands boerenland, en ook niet in een Westlandse kas. Vaak komen ze uit Egypte, Soedan of Kenia.