karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Hoe voedselgewassen de wereld verrijkten

food graphicNederland is al heel lang wereldkampioen in de productie van topkwaliteit pootaardappelen en exporteert jaarlijks een miljoen ton tomaten. Toch komen beide producten van oorsprong niet uit Nederland, maar uit Zuid-Amerika. De oorspronkelijk Nederlandse, of beter: noordwest-Europese bijdrage aan de wereldvoedselvoorziening bestaat uit onder meer suikerbieten, appels en sla.

Compact, helder overzicht

Zo zijn er veel meer producten die oorspronkelijk uit het ene deel van de wereld komen, maar elders enorm veel worden verbouwd. Een compact, maar toch helder overzicht van al dit soort ontwikkelingen is te vinden bij CIAT*. Een slim gemaakte infographic toont snel de informatie waarvoor normaal gsproken tientallen pagina’s aan tabellen en grafieken nodig zouden zijn.

De graphic werkt met ruim twintig herkomstgebieden van voedselgewassen zoals noordwest-Europa of westelijk Azië. De relaties tussen herkomst- en de productiegebieden is met concrete producten aangegeven, en naar believen te tonen naar de omvang in hectares, in productie of in waarde.

Vetten en eiwithoudende gewassen

Een soortgelijke combinatiegraphic is gemaakt voor de bijdrage van gewassen aan onze consumptie van vet, eiwit en energie. Dan valt op dat veel vet- en oliehoudende gewassen van oorsprong afkomstig zijn uit Noord- en Zuid-Amerika, terwijl eiwithoudende gewassen (tarwe) vooral afkomstig zijn uit het Midden-Oosten en Centraal- en Zuid-Azië.

CIAT

* Dit overzicht is gemaakt in opdracht van CIAT, een samenwerkingsverband van diverse research-centra voor tropische landbouw. Dit is op zijn beurt onderdeel van CGIAR, een wereldwijde samenwerking tussen agrarische onderzoekscentra (zoals ‘Wageningen’).