karnemelk-roze
karnemelk is gezond
Hou je gewicht in balans.
 • 'Minder suiker is beter dan minder vet'

  Wie te zwaar is en suikerziekte heeft, valt beter af door sterk te minderen in koolhydraten (suiker, meel, pasta) dan door sterk te minderen in vet. Dit blijkt uit onderzoek door de universiteit Leiden. In dit onderzoek is gekeken naar bijna veertig studies die zich richtten op koolhydraatbeperkte of vetbeperkte diëten voor mensen met diabetes type 2. Erg groot is het verschil tussen beide diëten niet, maar volgens de onderzoeker wordt met dit onderzoek wel afgerekend met de lang bestaande opvatting dat vooral minderen met vet geboden zou zijn.

 • Geen vet? Geen suiker? Kies voor vers en simpel

  Parool SeidellIs vet echt slecht voor je gezondheid? Of zijn suikers en andere koolhydraten de boosdoeners? Voedingsprofessor Jaap Seidell weet het ook niet precies, maar heeft wel één duidelijk advies: kies voor vers en onbewerkt en laat alle gekunstelde gemakstroep staan. Dat schrijft hij in zijn laatste wekelijkse column in Het Parool.

 • Boek ‘Lichter’: Van vet eten word je niet dik

  boek LichterVan vet eten word je niet dik, integendeel. Volvet en verzadigd vet zijn helemaal niet slecht. En afvallen lukt niet echt door minder te eten en meer te bewegen. Dit beweert arts William Cortvriendt al enkele jaren, en in zijn nieuwste boek ‘Lichter’ legt hij dat nog eens omstandig uit. Dik word je volgens hem alleen door te veel en vooral te vaak zoetigheid te eten.

 • Gezond gewicht meten met BVI ipv BMI

  BVI berekenenEen gezond gewicht wordt gewoonlijk uitgedrukt in BMI. BMI = body mass index, ook wel Quetelet index genoemd. De berekening gaat als volgt: je gewicht (in kg) gedeeld door het kwadraat van je lengte (in m); als de uitkomst daarvan rond de 23 is, zit je perfect.

 • Suikertax nu ook in Engeland

  Ook in Groot-Brittannië komt er een belasting op suikerhoudende frisdranken. Het geld wordt gebruikt voor de financiering van gezondheidsprogramma’s die zijn gericht op schoolkinderen. Doel is vooral om zwaarlijvigheid tegen te gaan.

 • Alle diëten werken

  Welk dieet is nou het beste, als je wilt afvallen? Maakt niet zo veel uit, alle diëten werken, vindt voedingsprofessor Jaap Seidell. Op één voorwaarde: dat je dat dieet je leven lang volhoudt. Hij legde het gisteren nog eens uit in Tros Radar.

 • Een slimme meid maakt zich niet dik

  Hoe hoger de opleiding, hoe minder snel mensen overgewicht krijgen. Dit inzicht bestaat al langer, maar krijgt ondersteuning door recent onderzoek. De conclusie kan ook negatiever worden verwoord: obesitas treft vooral armere mensen.

 • 'Nee, ik eet niet te veel . . .'

  Eén op de tien Nederlanders geeft toe te veel te eten. Nog eens 16% vindt dat hij of zij 'veel' eet. Dat blijkt uit de jongste Foodmonitor. Dit zelfinzicht spoort niet goed met het gegeven dat 41% van de bevolking te zwaar of veel te zwaar is.

 • Calorieën en Joules

  Een calorie is een eenheid van energie. Formeel is 1 calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om 1 gram water 1 graad op te warmen. Dus 1 kcal (kilocalorie) is nodig om een liter water één graad te verwarmen. Een liter water aan de kook brengen vergt dus 100 kcal.

 • 'Tja, het zijn m'n hormonen'

  De ene persoon wordt sneller dik dan de andere. Ook als ze hetzelfde eten, en hetzelfde bewegen. Een hormonale afwijking kan de oorzaak zijn. Maar zo'n 'ziekte' kan ook het gevolg zijn van verkeerd eetgedrag: te veel geraffineerde zoetigheid eten.

 • 'Eet meer, weeg minder'

  'Eet meer om minder te wegen', is een advies van de Amerikaanse voedingsprofessor Adam Drewnowski. Met 'meer' doelt hij op nutriëntrijke voeding, ofwel eten met een hoge voedingswaarde. Dat is voedsel met veel nuttige stoffen, maar met weinig calorieën.

 • Weg met overgewicht

  Sommige mensen zijn zwaarder gebouwd dan andere. Maar echt overgewicht, en zeker obesitas, doet ieder te zwaar persoon zichzelf aan. Ieder pondje gaat door het mondje - daar valt niets op af te dingen.
  Maar die personen doen dat niet alléén.

 • Maak je niet dik

  Het is niet erg als iemand dik is. Beetje lastig nu en dan, maar niet direct erg. Té dik is wel erg. En wat verontrustend is, is de trend dat steeds méér mensen overgewicht hebben. Dan doen we als samenleving iets niet goed.

 • 'Valt wel mee . . . '

  Gaan er nou echt veel mensen eerder dood door veel of vet eten? Of valt het allemaal wel mee?

 • Dieet

  Onder normale omstandigheden blijft een normaal mens gezond en normaal op gewicht met normaal eten. Maar wat is normaal? Helaas zijn er veel mensen met een ziekte, of een gebrek, of die om andere reden afwijkend zijn van de norm. Voor zulke mensen zijn er talloze speciale diëten.