karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Gezond gewicht meten met BVI ipv BMI

BVI berekenenEen gezond gewicht wordt gewoonlijk uitgedrukt in BMI. BMI = body mass index, ook wel Quetelet index genoemd. De berekening gaat als volgt: je gewicht (in kg) gedeeld door het kwadraat van je lengte (in m); als de uitkomst daarvan rond de 23 is, zit je perfect.

Spierbundel of spinkertje

Maar deze berekening, die al wel anderhalve eeuw oud is, doet geen recht aan de verschillende soorten lichaamsbouw die mensen hebben. Sommige mensen zijn nu eenmaal kort en stevig of een spierbundel, andere graatmager en lang of een spinkertje; de eersten zullen een hoge BMI hebben, de laatsten een lage. Maar allen kunnen prima gezond zijn.

Buikomvang

Een mogelijk betere methode om overgewicht vast te stellen is de Body Volume Index (BVI). Daarbij telt vooral ook de buikomvang mee. Want vele malen is al bewezen dat veel vet rond de buik echt ongezond of zelfs gevaarlijk is. De berekening van de BVI is lastig kort uit te leggen, maar houdt ook rekening met de leeftijd, het geslacht en of je wel of niet fysiek flink actief bent.

Dat het berekenen van de BVI ingewikkeld is, is misschien wel fijn voor bijvoorbeeld gewichtsconsulenten. Zij kunnen nu de berekening opnemen in hun dienstenpakket, vergelijkbaar met hoe brillenverkopers een oogmeting doen.
Meer over de BVI bij Scientias.