roof1-diabetes

roof2-opvul-karne

karnemelk is gezond

adverteren kan

Zoeken

Calorieën en Joules

Een calorie is een eenheid van energie. Formeel is 1 calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om 1 gram water 1 graad op te warmen. Dus 1 kcal (kilocalorie) is nodig om een liter water één graad te verwarmen.

Energie wordt ook wel uitgedrukt in Joule. Eén Joule is ongeveer de energie die nodig is om 1 liter frisdrank 10 cm op te tillen. Dat is niet veel energie.
De verhouding tussen calorie en Joule is als volgt: 1 calorie = 4,1868 Joule.

Gewoonlijk spreken we over calorieën en Joules per duizend tegelijk: 1 kcal (kilo calorie) = duizend calorieën, en 1 kJ is duizend Joule. Op voedingsmiddelen hoort de voedingswaarde te staan, uitgedrukt in kJ (of kcal) per 100 gram van dat voedingsmiddel. Voorbeeld: in een pot jam van 450 gram zit dus 4,5 keer de hoeveelheid per 100 gram.

Hierbij enkele voorbeelden van energie, telkens per 100 gram:
- karnemelk: 120 kJ of 30 kcal
- spinazie à la creme: 192 kJ of 46 kcal
- droge macaroni: 1520 kJ of 358 kcal
- hagelslag: 1770 kJ of 423 kcal
- pindakaas: 2693 kJ of 644 kcal
- maiskiemolie: 3400 kJ of 810 kcal

De meeste voedingsproducten zijn samengesteld. Neem een rookworst: hoeveel calorieën zitten er nou in 100 gram? Een antwoord op dit soort vragen vind je bij Watziterin? Geef een product op, en je ziet hoeveel vet, eiwit, koolhydraten of mineralen erin zitten.

Verbranden

Alle energie die we eten, moeten we ook gebruiken. Anders zet ons lichaam het om in vet. Hoeveel moet je nu bewegen om bijvoorbeeld de energie van een kroket te verbruiken? Een uur fietsen, zegt de calorieverbrander - die is onderdeel van de site Gezondebasis. Die site wordt gesponsord door de zuivelindustrie en is dus niet helemaal onafhankelijk. Maar wel goed, en ook betrouwbaar.

bottom