karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Maak je niet dik

Het is niet erg als iemand dik is. Beetje lastig nu en dan, maar niet direct erg. Té dik is wel erg. En wat verontrustend is, is de trend dat steeds méér mensen overgewicht hebben. Dan doen we als samenleving iets niet goed.

Iemand is 'te zwaar' als hij te veel kilo's weegt in relatie tot zijn lengte. De standaard berekening daarvoor is de bmi: body mass index. Een bmi van meer dan 25 wordt als te veel en dus ongezond beschouwd. Bereken je bmi bij HappyHealty.

Bijna de helft

afslankenIn Nederland heeft circa 40% van de vrouwen en ruim de helft van de mannen overgewicht. Bij vrouwen komt relatief meer extreem overgewicht voor. Ongeveer 1,5% van de mensen heeft 'morbide obsitas', ofwel: die vreten zich dood.

Overgewicht is op zichzelf niet zo'n probleem, alleen lastig. Een probeem is wel dat overgewicht kan leiden tot suikerziekte, beroerte, hoge bloeddruk, kortademigheid, slaapstoornissen, verhoogd cholesterolgehalte, hart- en vaatziektes, klachten aan knieën, heupen of lage rugpijn en kanker.

Dikke kinderen

Een groot probleem is vooral dat steeds meer kinderen al op jonge leeftijd te dik zijn. Zij lopen grote kans hun hele leven dik te blijven, en hebben dus levenslang diverse sociale en fysieke nadelen. Als een lijfje al op jonge leeftijd ontregeld raakt door telkens te veel eten, kan dat later bijna niet meer goedkomen.

Als kinderen te dik zijn, komt dat vaak door te veel eten. Maar te weinig bewegen is net zo goed een reden. Een voorbeeldje: In 1977 ging 90% van alle 7-jarigen lopend of fietsend naar school. Nu is dat nog meer 10%.

Stijging

Er zijn veel cijfers beschikbaar over overgewicht en obesitas. Een plaatje zegt meer, ook al is het plaatje wat klein.

overgewicht cijfers

De rode lijn geeft het percentage mannen met overgewicht van 1991 tot 2010, de paarse lijn die van vrouwen. De onderste twee lijnen geven het percentage obesitas (zwaar overgewicht) aan.
Soms is er dus een jaar met positief nieuws: 'overgewicht neemt af', maar het jaar daarom stijgt het aantal weer.

Meer info

• De Hartstichting noemt de bedreigingen van overgewicht.
• De Kankerbestrijding noemt de risicofactoren.
• Net als het Wereld Kanker Ondezoeksfonds.
• Het Diabetesfonds benadrukt de bloedsuikerspiegel.
• De Rijksoverheid heeft een eigen dossier overgewicht.

BMI berekenen

Je BMI berekenen kan op veel plekken:

HappyHealty, met uitgebreide berekeningen, ook specifiek voor kinderen.
• het Voedingscentrum, met aanpaste tips over gezond eten.
• de Voedingswaardetabel, met wat toelichting over lichaamsvorm.
• de Hartstichting.
• het Wereld Kanker onderzoeksfonds, heel eenvoudig.