Gezond gewicht meten met BVI ipv BMI

BVI berekenenEen gezond gewicht wordt gewoonlijk uitgedrukt in BMI. BMI = body mass index, ook wel Quetelet index genoemd. De berekening gaat als volgt: je gewicht (in kg) gedeeld door het kwadraat van je lengte (in m); als de uitkomst daarvan rond de 23 is, zit je perfect.

Lees meer...

6 mei, Anti-Dieet dag – best wel flauwekul

Vandaag, 6 mei, is het anti-dieet dag, al voor de 25e keer. Vandaag hoeft niemand streng te denken aan zijn of haar dieet dat gericht is op afvallen. Dit idee ontstond in 1992, als reactie op de zelfgekozen dood van een 15-jarig meisje dat er niet meer tegenkon dat ze dik was. Vandaag hoeft niemand de beknelling van een streng dieet te voelen.

Lees meer...

Obesitas bij kinderen stabiliseert in meer landen

Drie jaar geleden leek het aantal gevallen van obesitas en overgewicht bij kinderen in Nederland niet meer toe te nemen - al bleef het aantal wel onrustbarend hoog. Vorig jaar stabiliseerde ook het aantal volwassenen met overgewicht in Amsterdam en andere steden. Nu melden Zweden en Noorwegen (in ScienceNordic) dat obesitas bij kinderen voorzichtig begint af te nemen. Kortom: eindelijk gaan gezond eten en gezond verstand weer hand in hand.

Vetzucht zit ook in je darmbacteriën

Een curieus experiment: een groep muizen kreeg darmbacteriën toegediend van te dikke kinderen of van kinderen met gezond gewicht. Na een tijdje werden de muizen met de bacteriedonatie van de te dikke kinderen zelf ook dik. Dat was niet het geval bij de muizen die darmbacteriën kregen van de gewone kinderen. Aldus meldt het wetenschappeijke tijdschrift Nature.

Lees meer...

Ook met ‘obesitas-gen’ gaat afslanken prima

Mensen met het zogeheten Fto-gen hebben een iets hogere kans om obesitas te krijgen. Maar die erfelijke eigenschap is geen enkele reden om niet te proberen op gezond gewicht te blijven, want afslanken lukt ook dan heel goed. Dat leert een uitgebreide studie onder 9500 personen.

Lees meer...

‘Light’ helpt NIET tegen overgewicht

lightproducten overconsumptie‘Light’ producten, die duidelijk minder caloriën bevatten dan gewone producten, helpen niet tegen overgewicht. Sterker nog: ze leiden eerder tot de consumptie van méér caloriën, zo leert onderzoek. Wat wél helpt tegen overgewicht is een ‘verlichte’ geest, ofwel een vast besluit om echt minder of anders te gaan eten.

Lees meer...

Pondjes eraf sporten lukt amper

Overtollig gewicht kwijtraken door extra te sporten of te bewegen lukt amper. Wat wél goed helpt is: anders eten. Dat leert recent wetenschappelijk onderzoek. Wie veel sport, gaat veel efficiënter om met energie. Met als gevolg dat er minder energie nodig is voor de basis-stofwisseling, ofwel het dagelijke ‘onderhoud’ van het lichaam.

Lees meer...

'Dikke mensen eten niet te veel, maar verkeerd'

word100Overgewicht komt niet zozeer door véél te eten, maar verkeerd eten. Verkeerd is om vooral bewerkt voedsel te eten, in plaats van vers en onbewerk. Ons lichaam herkent de voedingswaarde van zulk bewerkt voedsel niet zo goed. Dat meent de Nederlandse arts William Cortvriendt, die zich zegt te baseren op uitgebreid, hoogstaand onderzoek.

Lees meer...

Pagina 1 van 3