‘Kies-ik-gezond’-app breidt nog verder uit

kies ik gezond appMet de app ‘Kies ik gezond?’ van het Voedingscentrum zijn nu 80.000 producten met elkaar te vergelijken qua (on)gezondheid, maar dat worden er nog meer. Inmiddels doen 16 supermarktketens mee. Ook Ekoplaza wil graag meedoen, terwijl er maar een beperkt aantal producten van Aldi in de app verwerkt zitten en Lidl helemaal niet mee wil doen.

Lees meer...

Geen vet? Geen suiker? Kies voor vers en simpel

Parool SeidellIs vet echt slecht voor je gezondheid? Of zijn suikers en andere koolhydraten de boosdoeners? Voedingsprofessor Jaap Seidell weet het ook niet precies, maar heeft wel één duidelijk advies: kies voor vers en onbewerkt en laat alle gekunstelde gemakstroep staan. Dat schrijft hij in zijn laatste wekelijkse column in Het Parool.

Lees meer...

Gezond eten vergt ‘voedselvaardigheid’

voedselvaardigVeel mensen wéten wel ongeveer wat gezond eten is, maar daar naar handelen is niet altijd makkelijk. Het vergt ‘voedselvaardigheid’ om steeds de gezonde keuze te maken: in de winkel, op straat, in de keuken en in kantines. Die vaardigheid moeten we verbeteren, zei Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum op het symposium ‘Staat van de voeding’.

Lees meer...

Nieuwe voedingsdriehoek voor België

voedingsdriehoek3België heeft een nieuwe ‘voedingsdriehoek’. De aanbevelingen daarin komen uiteraard vrijwel overeen met die voor Nederland. Direct valt op dat de driehoek ‘op bij kop’ staat, met als gevolg dat de belangrijkste dingen bovenaan staan - best logisch. De producten die je ‘beter niet kunt eten’ staan zelfs helemaal niet in de driehoek, maar in een gevaarrode cirkel daarnaast. In deze cirkel staan vooral sterk bewerkte producten met veel zoet, zout en vet, en vleeswaren, alcohol, snoep, gebak, snacks en fastfood.

Lees meer...

Spagetti van courgette, rijst van bloemkool

courgette spagettiAlle deskundigen zeggen het: we moeten meer goente eten, en minder koolhydraatvoeding zoals aardappelen, pasta of rijst. En ziedaar: er is nu spagetti te koop die gemaakt is van courgettes, en ‘rijst’ die gemaakt is uit bloemkool of broccoli. Deze producten, te koop bij Albert Heijn, ontvingen gisteren (vrijdag 24 maart) de Jaarprijs Goede Voeding 2017.

Lees meer...

Gezond eten: een individuele of keuze?

Ieder mens kan er zelf voor kiezen om gezond te eten. Maar de samenleving kan er ook voor zorgen dat het aanbod van voedsel zodanig wordt dat iederéén gezond eet. Voor deze laatste benadering pleit professor Jacob Seidell vandaag tijdens zijn publiekslezing voor de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen.

Lees meer...

Bacterie-professoren gaan samenwerking aan

Bij voeding en gezondheid spelen bacteriën een nog niet helemaal bekende, maar wel erg belangrijke rol. Het gaat dan om zowel de bacteriën en andere micro-organismen in onze buik als die in en op voedsel én in de grond. We zullen daar de komende tien jaar veel meer over horen.

Lees meer...

Voedingsgewoontes baby worden ‘geprogrammeerd’

borstvoedingHet eten dat een baby de eerste duizend dagen (krap 3 jaar) krijgt, programmeert als het ware de jonge hersentjes. Een baby vraagt vaak om voeding, soms met huilen - wat hij dan krijgt, ervaart hij als beloning. Dezelfde soort voeding zal hem later ook voldoening geven. Daarom is het belangrijk dat een baby gezond eten krijgt (borstvoeding, groente- en fruithapjes) dat dus niet te zoet, zout of vet is.

Lees meer...