karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Gezond eten vergt ‘voedselvaardigheid’

voedselvaardigVeel mensen wéten wel ongeveer wat gezond eten is, maar daar naar handelen is niet altijd makkelijk. Het vergt ‘voedselvaardigheid’ om steeds de gezonde keuze te maken: in de winkel, op straat, in de keuken en in kantines. Die vaardigheid moeten we verbeteren, zei Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum op het symposium ‘Staat van de voeding’.

Voedselvaardigheid

Onze voedselvaardigheid dreigt verloren te gaan, zei Feunekes tijdens het symposium ‘Staat van de voeding’ dat op 18 januari 2018 werd gehouden in Den Haag. Mensen besteden steeds vaker dingen uit, zoals kleding repareren, onderhoud aan tuin of huis en ook het klaarmaken van eten; even iets halen of laten brengen is heel gewoon. Dat maakt het lastiger om bewust te kiezen voor of tegen bepaalde voedingsmiddelen.

Zelf eten maken

Voedselvaardigheid was vroeger heel gewoon, toen (meestal) moeders alle ingrediënten zelf inkochten en thuis eten bereidde. Nu is het aanbod van kant-en-klaar maaltijden in supermarkts, in winkelstraten en via pizza- en andere koeriers overweldigend. Om daar weerstand aan te kúnnen bieden, moeten kinderen op school leren hoe leuk het kan zijn om zelf lekker en gezond eten te maken.

Voedselverleidingen

Kinderen tot 3 jaar oud eten over het algemeen best gezond. Daarna worden ze beïnvloed door het overweldigende aanbod van snoep en ander ongezond eten. Daarom is het beter dat de vele voedselverleidingen (op tv en in winkels, ook wel ‘de obesogene samenleving’ genoemd) verminderen. Ouders van jonge willen dat ook graag, zo leerde onderzoek door het Voedingscentrum.

  • Een kleinschalig initiatief om kinderen te leren hoe leuk het kan zijn om zelf eten te maken, is bijvoorbeeld Keetsmakelijk.
  • Grote voedingsbedrijven weten vaak slimme manieren om kinderen te verleiden hun (niet-gezonde) producten te willen. Hoe ze dat doen, is te lezen (Engelstalige) artikel van The Lunchtray.