karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Industrie vermindert zout, vet en calorieën

De voedingsindustrie gaat aan de slag om producten gezonder te maken. Dus minder calorieën, zout en verzadigd vet. Tegelijk start er de breed opgezette campagne 'Alles is gezondheid' om gezonder te eten en te leven. In die campagne participeren ook onderwijs, zorg, gemeenten en rijksoverheid.

Niet echt gezond

Al jarenlang krijgt de voedingsindustrie klachten van (organisaties van) consumenten en overheid dat te veel producten niet echt gezond zijn. De huidige liberale regering wil niks verbieden, maar vraagt wel van bedrijven om nu echt actie te ondernemen.

Die actie bestaat uit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Dat akkoord is eind januari 2014 ondertekend door branche-organisaties van fabrikanten, supemarkts, cateringbedrijven en horeca, en door minister Edith Schippers van VWS.

Alles is gezondheid

Op 5 februari 2014 startte het Nationaal Programma Preventie 'Alles is gezondheid'. Dat is een meerjarencampagne waaraan ook wordt meegewerkt door onderwijs, zorg, gemeenten en rijksoverheid.

Deze brede aanpak (betere producten, goede voorlichting, aandacht voor sport) kan mogelijk helpen tegen de vervetting van veel mensen. Tegelijk is dit prettig voor de voedselbedrijven, omdat zij zo 'niet alleen de schuld krijgen' dat veel kinderen méér snoepen dan goed voor ze is.

Verbieden blijft taboe

Een taboe blijft nog altijd het verbieden of sterk beperken van de verkoop van producten die niets bijdragen aan de gezondheid maar wel goed bijdragen aan de winsten. Want ja, winst maken is toch óók gezond . . .?

• Bekijk overheidsdocument van Alles is gezondheid.