karnemelk-roze
karnemelk is gezond

'Voedsel voor de geest' tegen de hypes

voedsel voor de geestElke keer weer steekt een hype over voeding de kop op. Ging het eerder over tarwegras, brood, superfoods of gluten, nu staan kokosvet of selderijsap weer centraal. Diëtist Jonathan Klaassen verwonderde zich over de massale klakkeloze navolging van zo veel nieuwe 'voorschriften' en schreef er met zijn uitgebreide kennis en gezonde verstand een boek over: 'Voedsel voor de geest'. Zijn boodschap: wees zelf de baas over je buik én over je geest – dát is nodig voor een gezond leven.

Een goede basis

Klaassen stelt dat het goed is om een beetje relaxed om te gaan met voeding. Zijn advies: zorg ervoor dat de basis goed is, dan kun je je daarnaast best een 'misstap' veroorloven. Ofwel: eet altijd voldoende groente en fruit, van niets te veel en varieer. Dan hoef je je niet schuldig te voelen als je toch eens valt voor de verleiding van vette patat of een erg zoete koek. Zorg gewoon goed voor je eigen lijf en voedt dat met gezonde dingen.

Geen dieet

In zijn boek gaat Klaassen in op vele (oude en nieuwe) hypes en bakerpraatjes. Hij heeft het over onder meer suiker, brood, kokosvet, aspartaam, e-nummers, pure chocola, light frisdrank, superfoods, biologisch, supplementen, gluten, spelt, vlees, melk, zout, veganistisch en nog meer. En over diëten. 'Niet doen', zegt hij over elk dieet (tenzij een arts dat voorschrift). Want een dieet hou je nooit lang vol. Ga gewoon voor altijd gezonder eten en zie wat dat met je doet.