Nog even geen eitjes voor kinderen

Het is beter dat jonge kinderen en mensen met een zwakke gezondheid nu even géén ei eten. Voor gewoon gezonde volwassenen zijn de eieren van slechts 1 bedrijf echt niet goed; dit gaat om eieren met de code 2-NL-4015502, en die zijn nergens meer verkrijgbaar. Van 138 bedrijven zijn de eieren besmet met fipronil, maar wie ongemerkt toch zo’n ei at, hoeft zich niet direct zorgen te maken.

Lees meer...

Welke eieren niet eten?

Kun je met het fipronil-schandaal nog een eitje eten of niet? Sommige deskundigen laten weten dat er ‘bijna niks aan de hand is’, maar wie op zeker wil spelen laat eieren even helemaal staan. Een (lange) lijst met codes van eieren die je beter niet kunt eten, staat op de site van de nvwa (Nederlandse Voedings- en Waren Autoriteit).

Ai! Welk ei is nou het beste?

eitjeWie de natuur ter harte gaat, kiest voor een biologisch ei, of een ei van een klp met vrije uitloop. Toch? Helaas halen dit type eieren de slechtste milieuscore. En het beste scoort: het kooi-ei. De scores op diverse onderdelen van duurzaamheid zijn helaas nogal verwarrend.

Lees meer...

Is een ei wel zo gezond?

Pasen gaat vaak gepaard met eitjes eten. Is dat wel gezond?
1. Wie goed gezond is, kan prima twee of drie eieren eten.
2. Wie last heeft van hoge cholesterolwaarden in het bloed, of van overgewicht, kan beter volstaan met één eitje. En twee dagen later rustig nóg een.
3. Ei is nog altijd gezonder dan vet vlees, worst, volvette kaas of zoute snacks.

Lees meer...

'Productie kipvlees moet helemaal anders'

De productie van kipfiletjes is flink uit de hand gelopen. De strijd om de laagste prijs heeft veel nadelen: plofkippen, misbruik antibiotica, mestoverschot en bosverwoesting voor veevoer. De oplossing vergt een betere samenwerking tussen producenten, handel en consumenten, vindt de RIDLV.

Lees meer...

Kijk bij de kippen

Het leven van leg- of vleeskippen is vaak geen pretje, lezen we overal. Wie zelf eens wil zien hoe een kippenstal er uit ziet, kan bij vijf bedrijven een kijkje nemen. Deze bedrijven hebben een bezoekersruimte waar men - liefst op afspraak - terecht kan. Nóg makkelijker: bekijk de filmpjes van die bedrijven op Kipkiplekker.

Lees meer...

Kippen en ziektes

De krappe huisvesting en vooral de snelle groei maken vleeskippen bevattelijk voor allerlei ziektes. Die worden onderdrukt door op voorhand medicijnen te mengen door het voer. Daar schuilt een groot gevaar in: daardoor kunnen er makkelijk bacteriën ontstaan die bestand zijn tegen die antibiotica. En daarmee kunnen die medicijnen dus waardeloos worden.

Lees meer...

Krappe huisvesting

Zogeheten legbatterijen voor kippen zijn sinds 1 januari 2012 verboden. In een legbatterij zaten meerdere beestjes in een kooitje, waarbij er per kip 550 cm2 ruimte was - dat is iets minder dan een gewoon velletje A4. Nu moet er per kip 750 cm2 zijn. Dat zijn er ruim 13 op een vierkante meter.

Lees meer...