karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Eieren (terug)zoeken

Wil je te weten komen waar een ei precies vandaan komt, of hoe de legkippen leven? Met een beetje goede wil is te traceren hoe dit zit.

Op elk ei staat een code geprint. Het eerste cijfers van die code geeft aan hoe de kippen ongeveer leven:

eicode0 = Biologisch
1 = Met vrije-uitloop
2 = Scharrelkippen
3 = Legbatterij

De twee letters in de code geven het land van herkomst aan, in dit voorbeeld dus Nederland. Dan volgen vijf cijfers als code voor de boerderij, en twee cijfers voor het eventuele stalnummer.

Maar wie gaat er schuil achter dat nummer? Lange tijd ging ons, consumenten, dat kennelijk niets aan. Inmiddels is ongeveer vier op de tien eieren traceerbaar tot op de boerderij waar ze vandaan komen. Dat lukt via de website Het Ei en de Kip.

Voer op die site het nummer in en kies de supermarkt waar het ei gekocht is, en je krijgt de naam van de eierboer te zien. Lukt het traceren niet, dan kun je vanaf die site eenvoudig een twitter-berichtje versturen, zodat de betreffende boer zich alsnog kan melden.

Overigens: legbatterij-eieren mogen sinds begin 2012 in de hele EU niet meer. In plaats daarvan zijn nu verrijkte kooien wel toegestaan.

Wie op zoek is naar de meest  dier- en milieuvriendelijke eieren, zal uitkomen bij Kipster. Die zijn ietsje duurder, maar het gaat om centen. Consumenten, boeren én de dieren zouden er zeer mee beholpen zijn als gestaag iedereen hiervoor zouden kiezen,