karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Ook te wéinig zout is ongezond

Te veel natriumhoudend zout eten is ongezond, horen we al jaren. Maar te wéinig zout eten lijkt nog schadelijker. Alleen mensen met hoge bloeddruk moeten uitkijken voor te veel zout, maar óók voor te weinig. Wie een normale bloeddruk heeft, zal niet gauw last krijgen van een hoge zoutinname, maar wél bij een te lage inname van zout.

Zoutvervangers, zelf maken

Zoutvervangers bestaan niet écht. Wel zijn er diverse mogelijkheden om minder (natriumhoudend) zout in het eten te doen en toch de volle smaak te krijgen. Of beter zelfs: een nog vollere smaak! Gewoon door slim kruiden en specerijen te gebruiken.

 zoutvervangers

Eten ruiken - hoe werkt dat precies?

Warm gebakken brood, versgezette koffie of een zojuist doorgesneden sinaasappel - het kan allemaal zó lekker ruiken. Maar hoe werkt dat precies: ruiken? Dat is verbijsterend ingewikkeld voor wie zich verdiept in de neus, in cellen en receptoren, in moleculen en nog kleinere ‘deeltjes’. Er komt zelf kwantummechanica aan te pas.

Minder zout went snel

Je proeft het onmiddellijk als je bij het koken vergeten bent om zout te doen bij de rijst of de broccoli. Ook als er opeens minder zout in zit. Maar expres minder zout went vrij makkelijk en snel, leert onderzoek. ‘Minder zout’ is meestal niet lekkerder, maar na gewenning is het heel goed te doen.

Doe hartig, ook ná Valentijn

Hartig eten is het tegenovergestelde van flauw en zoet. Hartig is pittig, soms een beetje 'hot' of pikant. Vaak betekent hartig: nogal zout. Dat hóeft niet. Ook zonder veel zout kun je pittige, hartige smaken maken. Het Voedingscentrum geeft een handig overzichtje van 'Alles over hartig'.

Lekkerrr: mild gekruide, fijn gebakken lucht

Wat zou lekkerder zijn: 'rode bonen met rijst' of 'traditionele cajun rode bonen met rijst'? Een proef wees uit dat ruim een kwart van de mensen dit laatste vaker kochten en lekkerder vonden. Terwijl het om exact dezelfde maaltijd ging.

Bitter

Biter is een lastige smaak. 'Bitter in de mond, maakt het hart gezond', luidt een oud gezegde. Maar iemand met een 'verbitterd hart' is psychisch niet helemaal gezond. En een bittere reactie of houding is sociaal niet echt lekker.

Natrium-arm zout

Zout is een noodzakelijk onderdeel van onze voeding. Te veel ervan is beslist ongezond, en de 'boosdoener' is in dit geval natrium, een onderdeel van zout. Daarom is het een gezonde optie om zout te gebruiken met een ander mineraal erin dan natrium.