karnemelk-roze
karnemelk is gezond

De chemie van zout

Zout is gewoon een chemische verbinding. Zoals al het voedsel bestaat uit een combinatie van chemische stoffen, net als ons hele lichaam. Maar met zou is wel wat bijzonders aan de hand.

Gewoon keukenzout  bestaat uit een eenvoudige verbinding van de elementen natrium en chloor. Chloor is hartstikke giftig en brandt een gat in je hand, terwijl natrium een metaal is dat roest waar je bij staat en, echt waar, verbrandt of ontploft in water. Kijk maar eens naar dit filmpje:

natriumbrand

Maar één atoom chloor en één atoom natrium vormen samen één molecuul natriumchloride, ofwel gewoon keukenzout. Volkomen onschuldig, en gewoon nodig om gezond te blijven. Om samen te smelten moeten die atomen wel (positief of negatief) elektrisch geladen zijn.

In plaats van natrium kan ook het soortgelijke metaal kalium worden gebruikt, of calcium. En in plaats van chloor kan ook een andere, soortgelijke stof worden gebruikt. De combinatie vormt altijd een zout.