karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Smaken

Met smaken is wat raars aan de hand. De meeste mensen hebben een voorkeur voor zoet en ook wel zout. En een afkeer van zuur en ook wel van bitter. Helaas staat deze voorkeur op gespannen voet met keuzes voor gezonde producten.

Bitter is een lastige smaak. 'Verbitterd' zijn is niet goed, maar een oude gezegde luidt 'bitter in de mond, maakt het hart gezond'. En het is ook echt waar. Maar gebruik de bittersmaak wel met mate.

Zuur is ook heel dubbel. 'Verzuurd' zijn is beslist niet goed. Maar wat is er lekkerder dan een knapperig vers zoet-zuur appeltje? En met olie en azijn maak je de heerlijkste dressings. Licht-zure producten als zuurkool of karnemelk zijn ook bewezen zeer gezond.

Het gevaar van zuur is dat je het al snel wilt neutraliseren met zoet. En dat is jammer. Want toegevoegde zoetigheid is meestal niet gezond, ja vaak uitgesproken ongezond. Bovendien verpest zoet al gauw je smaak en leidt het snel tot een hongergevoel.

Over zout kunnen we kort zijn: dat hebben we nodig. Maar een teveel aan zout is weer ronduit ongezond; het leidt al snel tot hoge bloeddruk.