karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Mannen eten nóg ongezonder dan vrouwen

Genderspecifiek voedingsadvies(klik erop voor grotere weergave)Slechts weinig mensen eten echt gezond. In Nederland en alle landen om ons heen eten verreweg de meeste mensen minder groente en fruit dan goed is en juist meer vlees en zoete snoeperij. Kijken we naar verschillen tussen mannen en vrouwen, dan zijn het vooral de mannen die het kennelijk weinig kan schelen wat ze allemaal in hun lijf proppen. Vooral de hoeveelheden bier, frisdrank en vlees vallen dan op.

Deze verschillen tussen mannen en vrouwen zijn van belang voor diëtisten en eigenlijk iedereen die adviezen geeft over voeding. Daarom zijn die verschillen duidelijk in kaart gebracht door Belgische voedingscentrum NICE (Nutrition Information CEnter). Nadrukkelijk stelt Nice dat daarbij niet alleen is gelet op het biologische verschil tussen mensen (mannen en vrouwen), maar dat ook is gelet op verschillen in 'gender', ofwel in hoeverre men zich wenst te gedragen in een meer mannelijke of vooral vrouwelijke rol of iets daartussenin.

Te veel of te weinig

Bijgaande afbeelding geeft snel inzicht in de verschillen tussen mannen en vrouwen. Telkens staan er twee balken naar elkaar; de linker geldt voor mannen, de rechter (iets lichter gekleurde) geldt voor vrouwen. De groene balken geven aan dat er te weinig van wordt gegeten, vergeleken met de aanbevelingen, terwijl de rode balken aangeven dat er juist te veel van wordt verorberd. Het enige waarin mannen en vrouwen niets verschillen, is bij de balk voor melk(producten) en kaas.
Genderspecifiek voedingsadvies