karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Geen vet? Geen suiker? Kies voor vers en simpel

Parool SeidellIs vet echt slecht voor je gezondheid? Of zijn suikers en andere koolhydraten de boosdoeners? Voedingsprofessor Jaap Seidell weet het ook niet precies, maar heeft wel één duidelijk advies: kies voor vers en onbewerkt en laat alle gekunstelde gemakstroep staan. Dat schrijft hij in zijn laatste wekelijkse column in Het Parool.

Seidell beantwoordde in Het Parool wekelijks vragen van lezers; die zijn allemaal nog na te lezen. Hij gaat voortaan eens per maand dieper in op een specifiek onderwerp.

Over veel dingen eens

In zijn laatste column schrijft Seidell dat het in ieder geval goed is om je niet te richten op afzonderlijke ’stofjes’ in voeding, maar te letten op complete producten en op voedingspatronen. Hij erkent dat er onenigheid is over de rol van vet en suikers, maar benadrukt dat wetenschappers het ook over veel dingen wel eens zijn.

Kies voor vers

Het is, aldus Seidell, altijd goed om te kiezen voor veel groente, fruit en peulvruchten, noten, zuivel, vis, volkoren brood en plantaardige olie. Drink vooral niet veel suikerhoudend vocht. En vergeet zoveel mogelijk ingewikkelde, samengestelde dingen als diepvriespizza, instant producten, gesuikerde cruesli en zogenaamd gezonde ‘groentekoekjes’ met allerlei minder gezonde ingrediënten.