karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Dieet

Onder normale omstandigheden blijft een normaal mens gezond en normaal op gewicht met normaal eten. Maar wat is normaal? Helaas zijn er veel mensen met een ziekte, of een gebrek, of die om andere reden afwijkend zijn van de norm. Voor zulke mensen zijn er talloze speciale diëten.

Een dieet kan betekenen dat de hoeveelheid voedsel per dag niet hoger mag zijn dan een zeker niveau (voor wie wil afvallen bijvoorbeeld). Of sommige stoffen mogen niet in het eten zitten (iemand met een allergie of overgevoeligheid). Of: bepaalde stoffen moeten juist in extra hoeveelheden worden toegevoegd (zwanger of zogend, herstellend van ziekte, of topsport bedrijvend).

Simpel of niet

Met diëten is het eigenlijk supersimpel, maar tegelijk heel moeilijk.
- Makkelijk, omdat de boodschap luidt: eet wat minder, of juist wat meer van dit of dat, punt uit, klaar.
- Moeilijk, omdat het kennelijk toch vaak niet lukt om je aan een dieet te houden. Het vergt wilskracht en doorzettingsvermogen, en die twee dingen heeft niet iedereen, terwijl ze nergens te koop zijn.

Diëten-industrie

Dat gebrek aan wilskracht is erg fijn voor de zeer uitgebreide 'diëten-industrie'. Die heeft nu de mogelijkheid om 'wondermiddelen' of 'bewezen methoden' aan te bieden. Meestal om af te vallen. Inderdaad blijken veel mensen daar baat bij te hebben. Een tijdje.

Maar nog veel meer mensen zijn daar níet mee geholpen. Vaak is de reden dat het eetprobleem niet het echte probleem is. Een eetprobleem is vaak een gevolg van ... ja, waarvan precies? Wie dat weet, heeft meestal ook het antwoord naar de oplossing van het eetprobleem.

Meer info