karnemelk-roze
karnemelk is gezond

'Minder suiker is beter dan minder vet'

Wie te zwaar is en suikerziekte heeft, valt beter af door sterk te minderen in koolhydraten (suiker, meel, pasta) dan door sterk te minderen in vet. Dit blijkt uit onderzoek door de universiteit Leiden. In dit onderzoek is gekeken naar bijna veertig studies die zich richtten op koolhydraatbeperkte of vetbeperkte diëten voor mensen met diabetes type 2. Erg groot is het verschil tussen beide diëten niet, maar volgens de onderzoeker wordt met dit onderzoek wel afgerekend met de lang bestaande opvatting dat vooral minderen met vet geboden zou zijn.

Diabetes terugdringen

De laatste jaren wordt door steeds meer voedingskundigen en diëtisten gehamerd op beperking van de inname van suiker en andere koolhydraten om af te komen van zwaar overgewicht. Een sterke beperking van de suikerinname zou zelfs diabetes kunnen terugdringen of zelfs doen verdwijnen.

Lang volhouden is lastig

Het Leidse onderzoek wijst uit dat een koolhydraatbeperkt dieet op korte termijn (enkele maanden) beter werkt dan een vetbeperkt dieet. Maar op de langere termijn (enkele jaren) is het verschil kleiner. De onderzoekers vermoeden dat een reden hiervoor is dat een koolhydraatbeperkt dieet lastiger is vol te houden - suiker zit immers in heel erg veel producten.

Een iets uitgebreider artikel hierover staat bij VoedingNu.